Muğla’nın Marmaris ilçesinde dağlık alanda yürüyüşe çıkan İngiliz turist, UMKE ekiplerinin nefes kesen operasyonuyla kurtarıldı.

Edinilen bilgiye göre, tatilini ailesiyle birlikte Marmaris’te geçiren İngiliz turist Bertram Jack Gilliat-Smith, babası ve arkadaşı ile beraber ilçeye bağlı Turunç Mahallesi Kadırga Koyu mevkisindeki dağlık alanda yürüyüşe çıktı. İngiliz turist tırmanış sırasında sarp kayalıklardan yuvarlanıp bacağını kırdı. Smith’in babası ve arkadaşı 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp yardım istedi.

Çağrı üzerine bölgeye yönlendirilen Akyaka Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, kazazedelere karadan ulaşım imkanının olmaması dolayısıyla Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan deniz yoluyla ulaşım için destek istedi.

Marmaris’ten Sahil Güvenlik botu ile Turunç Mahallesi Jandarma Komutanlığı’ndan bölgeyi iyi bilen iki asker alarak Kadırga Koyu’na gelen ekipler, sahilden 300 metre uzaklıkta sarp kayalıktaki yardım isteyenlerin ışık yakmasıyla yer tespiti yaparak yaralıya gerçekleştirilen tırmanışla ulaştı.

Vücudunun çeşitli bölgelerinde ezilme ve kanaması olan Bertram Jack Gilliat-Smith’e ilk müdahaleyi UMKE ekipleri olay yerinde yaptı. Yapılan görüşmeler sonunda, arazinin sarp kayalık ve dik yamaçlardan oluşması, hastanın tıbbi durumu da düşünülerek sahile taşınmasının uygun olmayacağı kararı verildi ve 112 Acil Çağrı Merkezi’nden helikopter talep edildi.

İzmir Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan helikopter görevlendirilmesinin yapılacağı bilgisi alındıktan sonra ekipler hastayı helikopterin alabileceği uygun bir alana iple erişim tekniği kullanarak taşıdı.

Sarkıtılan halatla helikoptere alınan yaralı Dalaman Havalimanına götürüldü. Havalimanından UMKE ambulansı ile Dalaman Devlet Hastanesine nakledilen Bertram Jack Gilliat-Smith’in sağlık durumunun iyi olduğu ve yapılan tedavisinin ardından taburcu edildiği öğrenildi.
Kaynak: iha