Genç mühendis ölümle savaşıyor

Su ürünleri mühendisi Mehmet Özdinar, denetim için gittiği Rumeli Feneri Balıkçı Barınağı’nda saldırıya uğradı. Avlanma verilerini talep ettiği bir balıkçı tarafından itilen Özdinar, başını betona çarparak beyin kanaması geçirdi. Balıkçı Kemal Uçar gözaltına alındı

Balıkçıların tuttuğu balıkların kayıtlarını alan ve tekneleri denetleyen su ürünleri mühendislerinin uğradığı saldırılara bir yenisi daha eklendi. 1 Eylül’de açılan balık avı sezonuyla birlikte denetimlerini arttıran İstanbul İl Tarım müdürlüğü’ne bağlı 3 su ürünleri mühendisi önceki gün, Türkiye’nin en büyük balıkçı limanı olan Rumeli Feneri Balıkçı barınağı’na gitti. İlk gırgır teknesine giderek Eylül ayında tuttukları balıkların kayıtlarını ve rakamsal bilgilerini alan 1’i kadın 3 su ürünü mühendisi daha sonra Yardımcılar adlı tekneye yöneldi.

 ‘Vermek zorunda değiliz’

Teknenin reisi(sahibi) ile görüşmek istediklerini söyleyen denetçiler, “Reis uyuyor daha sonra gelin” cevabını aldı. Bunun üzerine başka teknelere yönelen ekibe bağıran Kemal Uçar adlı balıkçı, “Bu kayıtları size vermek zorunda değiliz, vemeyeceğiz” dedi. Uçar’a dönerek “O zaman bizde yasal olarak ceza kesebiliriz” diyen Mehmet Özdinar hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Kemal Uçar; göğsünden sertçe ittiği genç su ürünleri mühendisinin kafasını beton zemine çarpmasına neden oldu. Hastaneye kaldırılan ve 3 saatlik beyin ameliyatı geçiren Özdinar’ın hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi. Balıkçı Kemal Uçar ise gözaltına alındı.

‘Balıkçılıkla okuttum’

Sinop Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra su ürünleri mühendisi olarak 10 yıldır bakanlıkta çalıştığı öğrenilen Mehmet Özdiner’in denetim yaparken kurallara son derece bağlı bir personel olduğu öğrenildi. İdealist su ürünleri mühendisinin babası Osman Özdinar, “Ben de ekmeğini denizden çıkaran bir balıkçıyım. 55 yıldır ailemi balık parasıyla geçindirdim. Mehmet’i balık parasıyla mühendis yaptım. Mesleğini benim için seçti ama canına benim bir meslektaşım kastetti” dedi. Öte yandan İstanbul İl tarım müdürlüğü’nde çalışan su ürünleri mühendisleri de hastane önüne geldi. Geleneksel Balıkçılığı Geliştirme Derneği Başkanı Kenan Gedikli, “Bu ilk saldırı da değil son da olmayacak. Kolluk kuvvetlerinin yanlarında olması gerekir” dedi.

Gökhan Karakaş / MİLLİYET
Editör: TE Bilişim