İlk kez 1987 yılında gerçekleştirilen ve bu yıl 20’ncisi icra edilen Doğu Akdeniz-17 davet tatbikatında, Türkiye ev sahipliğinde NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2), ABD, Bulgaristan, İngiltere ve Romanya Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye’den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik unsurlarının katılımıyla, 7-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de icra ediliyor. Tatbikatın yarınki (Salı) bölümünde Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda afet durumu ve afetzedeleri canlandıran bir senaryonun uygulanacağı eğitim, TCG Bayraktar çıkarma gemisi ve Nene Hatun acil durum müdahale gemisine Marmaris Limanı’nda acil yardım malzemelerinin yüklenmesi ile başlayacak.

Afete müdahale etmek üzere TCG Bayraktar’da Afet Kriz Yönetim Merkezi kurularak Aksaz Limanı’na intikal edilecek. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı helikopterleri ile afetzedelerin tahliyesi yapılacak, acil yardım malzemeleri afet bölgesine taşınarak, arama kurtarma ekipleri müdahaleye başlayacak.

Yaralıların tedavileri maksadıyla Sağlık Bakanlığı tarafından kurulacak seyyar hastanede sağlık hizmeti verilecek, hastane kurulana kadar TCG Bayraktar’da bulunan gelişmiş sıhhi müdahale imkanlarından faydalanılacak. Afetzedelere Kızılay tarafından yaklaşık 300 kişilik yemek hizmeti verilecektir.

Söz konusu eğitimlerde afetin zararlarının azaltılması, afet anında hızlı ve etkili kurtarma yapılması, ilk yardım çalışmaları ile en kısa sürede azami sayıda hayat kurtarılması, yaralıların tedavisinin sağlanması, afetzedelerin su, yiyecek ve korunma gibi hayati ihtiyaçlarının en kısa sürede giderilmesi konusunda eğitimler pekiştirilecek.

Ayrıca, Doğu Akdeniz Davet Tatbikatı kapsamında ilk kez bu çapta icra edilecek Doğal Afet Yardım Eğitimleri ile herhangi bir afet durumunda devletin tüm imkanları ile yardımına koşacağına yönelik güveni pekiştirilecek. Tatbikatta, insani yardım, sivillerin tahliyesi, sağlık yardımı gibi uluslararası ve ulusal kuruluşlar arası işbirliğinin somut bir göstergesi niteliğini de taşıyor. Hiç beklenmedik bir zamanda gerçekleşen ve yıkıcı etkisi ile insanlığa savaşlardan daha büyük zararlar vererek acılar yaşatan doğal afetlerin, zararlarının mümkün olduğunca azaltılabilmesi maksadıyla sivil - asker işbirliği faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı hedefleyen eğitimlere; müttefik ülkeler Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra, Türk Deniz Kuvvetleri unsurları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Doğal Afet Arama Ekipleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Helikopteri ve Arama Kurtarma İhtisaslı Personeli, İçişleri Bakanlığı Jandarma Arama Kurtarma Ekipleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ekipleri, Sağlık Bakanlığı Seyyar Hastanesi, Komuta Kontrol Aracı ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri ve Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi de katılacak.
Kaynak: iha