Hollanda’da 20 yıldır çalışan gurbetçi Yüksel Topçu’nun ülke ekonomisine katkı sağlamak için Türkiye’ye nakil ettiği parası, dolandırıcılar tarafından sahte kimlik ve senetle çekildi. Dolandırıldığını 2 yıl sonra öğrenen gurbetçinin 6 yıldır devam eden hukuk mücadelesinde mahkeme iki bakanlığı kusurlu buldu.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde ikamet eden 61 yaşındaki Yüksel Topçu, 20 yıl önce Hollanda’ya yerleşerek çalışmaya başladı. 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yaptığı çağrıya kayıtsız kalmayan Topçu, biriktirdiği 50 bin euroyu Hollanda bankasından çekerek baba ocağındaki bir kamu bankası şubesine yatırdı. Ülke ekonomisine katkı sağlamanın rahatlığıyla Türkiye’den ayrılan Topçu, uzun süre izin almaması nedeniyle ancak 2010 yılı başında yeniden Bursa’ya geldi. Ailesi için bir ev pazarlığı yapan Topçu, evin parasını ödemek için bankaya gittiğinde büyük bir şok yaşadı. Bankadan gurbetçiye, hesabının boş olduğu ve parasının 2009 yılında icra yoluyla tahsil edildiği söylendi.
MADENCİNİN KAYIP KİMLİĞİNİ KULLANDILAR
Hakkında bugüne kadar hiç gitmediği Aydın’ın Kuşadası ilçesinde icra dosyası açıldığını öğrenen Yüksel Topçu, yaptığı araştırmada akıllara durgunluk veren dolandırıcılık olayının ayrıntılarını ortaya çıkardı.
Topçu’nun yüklü miktarda para yatırdığını öğrenen dolandırıcılar, en ince ayrıntısına kadar düşündükleri planlarını uygulamaya koydu. Kütahya’da kimliğini kaybeden maden işçisi Y.E.’nin adına sahte kimlik çıkarttı. Yüksel Topçu adına da İzmir adresli bir sahte kimlik hazırlayan dolandırıcılar, rahat davranabilmek için Kuşadası’nda Topçu’yu borçlu gösteren 2 Ağustos 2008 tarihi vadeli 85 bin TL bedelli sahta senet düzenledi. Vadesi geçen sözde senedi tahsil etmek için harekete geçen dolandırıcılar, Kuşadası 1. İcra Müdürlüğü’ne müracaat etti.
SAHTE YÜKSEL TOPÇU POSTACIYI KAPIDA KARŞILADI
Dosya açan icra müdürlüğü, sahte Yüksel Topçu’nun İzmir’deki adresine yazı gönderdi. Planlarını aşama aşama uygulayan dolandırıcılar, yazıyı tebliği etmek için gelen postacıyı kapıda karşıladı. Sahte kimliği gösteren dolandırıcı, imza atarak icra bildirimini kabul etti. 10 günlük yasal süre içinde itiraz olmaması ve tebliğin kabul edilmesi üzerine icra takibini kesinleştiren Kuşadası 1. İcra Müdürlüğü, araştırma sonucu Topçu’nun İnegöl şubesinde bulunan parasını işleyen faizle birlikte haczetti.
MAHKEME BAKANLIKLARI KUSURLU BULDU
Dolandırıcılık olayını ortaya çıkaran ancak sahte belgelerle işlem yapılması nedeniyle şüphelilere ait her hangi bir ize ulaşamayan Yüksel Topçu, avukatı Coşkun Üzüm aracılığıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığına bağlı PTT Genel Müdürlüğü ile Adalet Bakanlığı aleyhine dava açtı. 2010 yılında açılan ve geçen 6 yılda 21 duruşma gerçekleşen davada gurbetçi Yüksel Topçu’yu haklı bulan Kuşadası 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, iki bakanlığı kusurlu bularak Topçu’nun sahte belgelerde habersiz olarak çekilen parasının yasal faiziyle birlikte geri ödenmesine hükmetti.
Kaynak: iha