Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici enflasyonunun (TÜFE) beklentilerin altında kalarak Türkiye ortalamasında yüzde 0.45, üretici enflasyonunda (Yİ_ÜFE) ise yüzde 0.52 artış yaşandığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, tüketici enflasyonunun yıllık yüzde 11.72, üretici enflasyonunun ise yıllık yüzde 15.26’ya gerilediğini kaydetti.

“Mayıs ayı tüketici enflasyonunun geçen yılın gerisinde yüzde 0.45 olarak gerçekleşmesi halen geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına göre ortalama yüzde 78’lik yükselişin yaşandığı TÜFE için olumlu bir sinyaldir” diyen Çandır, ancak bu rakamın yıl sonu enflasyon gerçekleşmesinin tek hanede tutulması için yeterli olmadığını belirtti. Çandır, aynı durumun üretici fiyatları için de geçerliliğini koruduğunu söyledi.

Meyve sebze düşürdü

Çekirdek enflasyonun 2016 yılı Mayıs’ına göre yüzde 9.42’den yüzde 9.38’e gerilemesinin enflasyonda oluşan katılığın halen sürdüğünü gösterdiğini bildiren Çandır, “Bu da enflasyonumuzun asıl sebebinin tarım ve gıda ürünlerinden ziyade döviz fiyatlarındaki artış etkisinin devam etmesinden kaynaklandığını göstermektedir. Enflasyonun sorumlusu olarak gösterilen gıda fiyatları aylık yüzde -0.51 gerileyerek yıllık yüzde 16.91 olarak gerçekleşmiştir. Gerilemeye en fazla katkı sağlayan kalem ise yüzde -7.7 ile taze meyve sebze grubu olmuştur. TÜFE üzerinde yukarı yönlü baskı kuran enflasyon grupları tarım ve gıdadan ziyade özellikle Yurtdışı ÜFE ve Yurtiçi ÜFE grupları olmuştur. Nitekim geçen aya göre en fazla artış görülen ilk 20 ürün içerisinde de tarım ve gıda dışı ürünlerin yoğunlukta olduğunu görmekteyiz.”

Bölge enflasyonu son 5 yılın en düşük Mayıs enflasyonu oldu

Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz enflasyonunun yüzde 0.14 ile son 5 yılın en düşük Mayıs ayı enflasyonu olduğunu belirten Çandır, “İstatistiki bölge birimleri sınıflamasına göre 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla Ankara ve İstanbul’un ardından yüzde 11.23 ile ülke ortalamasının altında gerçekleşmiştir. Bölgemiz enflasyonundaki yüzde 0.14’lük artış, aylık bazda ülke enflasyonuna düşürücü etki eden 16 bölge arasında yer almamızı sağlamıştır. Bölgemizde enflasyonu düşürücü etki yaratması bakımından en önemli kalemler, giyim, ayakkabı ve ulaştırma kalemleri olmuştur. Bu kalemler, son 5 yıldaki en düşük enflasyon rakamlarının yaşandığı kalemler olmuştur. Önümüzdeki aylar dikkate alınırsa açıkça görülmektedir ki, Temmuz, Ekim, Aralık ayları dışında yıllık enflasyonu düşürme potansiyeli son derece sınırlı düzeydedir.”
Kaynak: iha