Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir meclisi 3 saat sürerken, toplantıda Konyaaltı Plajı ve belediyenin almayı planladığı 100 otobüs konusu tartışıldı.

Antalya Büyükşehir belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Meclis Toplantısı’nda Menderes Türel başkanlığında yapıldı. Mecliste geçtiğimiz ay CHP’ye geçen Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, partisinin en ön sırasında oturdu.

“Başkan Türel ile CHP arasında katılım-transfer tartışması”

Başkan Menderes Türel’de MHP’den CHP’ye geçen Mustafa Gül’ü katılımıyla ilgili tebrik etti. Başkan Türel, daha önce yaşanan transfer sözünü kullanmadığına dikkat çekerek ‘katılım’ yaptığı için tebrik ettiğini söyledi. Türel, “Keser döner hesap döner bugün hatırlatılacak bir sözdür diye düşünüyorum. Sayın Gül’ün katılımıyla ne diyecekler acaba transfer gibi bir yaklaşımı gösterecekler mi? Bu konuda bize çok ciddi eleştiriler ve gösterdikleri tepkileri yapacaklar mı? Doğrusu merak ediyorum. Önemli olan katılımdır. Gün oluyor devran dönüyor. Keşke o sözler bize daha farklı boyutta konmasaydı. O zaman çok daha az birbirimizi üzeriz diye düşünüyorum.

“Çevikol’dan Başkan Türel’e cevap”

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül başkanının partiye katılımıyla güç kazanacaklarını ifade eden CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, “Bu söylemleri o dönemde basın sözcümüz olan Ruhi Beşiktaş yapmıştı. Şimdi de sizin sıralarınızda yer alıyor. Başkan Gül, partisinden istifa edip, bağımsız kalıp daha sonra partimize geçenler olduğu için uzatmaya gerek yok. Biz her zaman söylemlerimizin arkasındayız. Geçiş sürecinin de olduğunu belirtmek isterim” dedi.

“Büyük lokma yiyeceğiz ama büyük konuşmayacağız”

Başkan Menderes Türel, Cansel Çevikol’a şu şekilde cevap verdi:

“Ben kişilere karşı konuşmadım. Kurumsal olarak konuştum. Ben birilerini suçlamak için söylemedim. Aranızda oturan arkadaşlar o dönemde şiddetli eleştiri getirenler vardı. Ben onlara dikkat çekmek için genel konuştum. Çok fazla uzatmaya gerek yok. Büyük lokma yiyeceğiz ama büyük konuşmayacağız.”

“Yapılan iş ve işlemler daha önce yapılanlardan farkı yoktur”

Gündem dışı gelen Konyaaltı Plajıyla ilgili soruya açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “1999 senesinde Başkan Hasan Subaşı döneminde Minicity’e kadar sahil projesi gündemi geldi ve yapıldı. Sahil, yap-işlet-devret olarak işletildi. Süresi 15 seneydi sanırım. Bitince Büyükşehir olarak ele aldık. Minicity’den sonrası yap-işlet-devret olarak Baki Gruba verildi ve 15 sene olarak işletildi. Bizde benzeri bir durumu yapınca çok ciddi eleştirilere maruz kaldık. Bizden önce 2 kez bu durum yapılmıştı. Yapılan iş ve işlemler daha önce yapılanlardan farkı yoktur” dedi.

“Firma 800 bin TL bedelle 11 tane büfeyi kiraladı”

Her sene kamu kurumlarına 6 milyon liralık bir bedel ödediklerini belirten Başkan Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu her sene ödeyeceğimiz bir kira bedeli kamu kurumlarına. Kaliteli bir hizmet sunmamız gerekiyor. Ben hep söylüyorum devlet işletmecilik yapamaz. Bu yüzden de bizde daha önceki yöntemi denedik ama katılımcı olmadı. Eğer ki biz bir yatırımcı bulamazsak iş başa düşer diyerek belediye olarak yapacağız dedik. Bu konuda kararımızı kamuyla paylaştık. Burada sadece bu dönem için yani 6 aylık dönem için talip olan firmalar oldu. O firmada ihale bedeli olarak aşağı yukarı 800 bin TL bedelle 11 tane büfeyi kiraladı. Dolayısıyla şimdi ortalıkta eleştirileri görüyorum. ‘Sahilime dokunma’ sözleri filan. Sahile dokunduğumuz yok, sahil orada duruyor.”

“Sahilde bazı plajlar ücretli, bazıları ücretsiz”

Konyaaltı Plajı’nda bazı yerlerin ücretli, bazı yerlerin ücretsiz olduğunu belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Ücretli hizmet almak isteyenler bedelini ödeyerek bu durumdan mahrum olmamalı. Ücretsiz almak isteyenler ücretsiz olanlara gidebilir. Ben ilk dönemimde ücretsiz olması için çalıştım ama bunda başarılı olamadık. Bunda da katılımcının olmamasında Konyaaltı Plajı Projesi’ne bütün olarak çıkmıştık. Aşağı yukarı 4 kilometrelik bir projeydi. Çok büyük bir proje gerçekten yani 120-130 milyon TL’lik bir yatırım gerektiriyor. Üstüne her sene de devlete 6 milyon TL kira ödeyeceksiniz. Çünkü bir artırım bedeli bizim devlete ödeyeceğimiz fiyat esasa alınmak üzere olacak. 130 milyon TL yatırım yapacaksınız ve orayı işleterek 28 senede de geri dönüşümü olacak. Üstüne de ticari kazancınız olacak ki özel sektör tarafından bu iş kabul edilsin. Tamamına ağır gelmiş olacağı için, bir talep çıkmayınca bir kez de 3’e bölerek yap-işlet-devret olarak gelecek sene inşaatına başlanmak suretiyle son kez ihaleye çıkmaya karar verdik. Bu da 5 Temmuz’da ilk ihalemiz olacak. Varyant’ın altından Minicity’e kadar birinci bölüm. Minicty’den Liman’a kadar ikinci bölüm. Minicity’de üçüncü bölüm olmak üzere üçe bölerek yatırıcı cazibesi olur mu diye, bir kez daha burada yap-işlet-devret formülüyle ihalede yatırımcı bulmayı deneyeceğiz. İnşallah buluruz bulamazsak yaz aylarında ihalemize yapmak suretiyle yaz ayının sonunda Ekim-Kasım ayı itibariyle inşaatımıza başlamak istiyoruz. Katılımcı bulursak onlar yapmaya başlayacak” ifadelerine yer verdi.

“Vali Karaloğlu ile sahilde inceleme”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile plajda inceleme yaptıklarını dile getiren Başkan Türel, “İnceleme yaptıklarında insanlar fiyatlardan ve plaj konusunda çok memnun ve mutluydular. Hatta bir tanesine biz Avrupa’da 10 Euro bahşiş verirken yüzümüze bakmıyorlarken, 1 Euro’ya kahve içmenin nimetini yaşıyoruz diyen gurbetçi ve yabancı vatandaşları görmek yaptığımız işin doğru olduğunu bizlere ifade etti” dedi.

“Konyaaltı Plajına engelli rampası”

Türel, "Engelli plajı gerçekleştiriyoruz. Engelli vatandaşlarımız kumdan ve çakıllardan denize ulaşmaları mümkün değil. Engelli rampasının olduğu bir iskele yapıyoruz. Gerekli teçhizatı kurarak ilk kez Antalya’da böylesine bir engelli plajını da engelli vatandaşlarımıza kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. En kısa zamanda bunu da tamamlayacağız. Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda kullanmak üzere satın alacağı 100 otobüs ek gündem maddesiyle Meclis’e geldi. CHP’lilerin ‘biz esnafın avukatıyız’ sözleriyle alınacak olan otobüslere karşı çıkmasına cevap veren Başkan Türel, “Esnafı savunuyorum derken, CHP’liler olarak neden zammı şikayet ediyorsunuz. BİMER’e gelen şikayetleri incelettik. Şikayet edenler çoğunlukla CHP’li” ifadelerini kullandı.

CHP’lilere neden BİMER’e şikayet ettiniz çıkışı

Ulaşım Ana Planını içeren gündem maddesi görüşüldüğü esnada söz alan CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, projenin 19 ilçeyi kapsamadığını, plan hazırlanırken birimler arası koordinasyon eksikliği olduğunu, dolayısıyla pratikte uygulanabilir bir plan olmadığını kaydetti. CHP meclis üyesi Songül Başkaya da planın 19 ilçeyi kapsamadığına değinirken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Ulaşım mastar planımız 19 ilçeyi de kapsıyor. Bunu nerden uyduruyorsunuz” diye çıkıştı. CHP’lilerin ‘biz esnafın avukatıyız’ sözleriyle alınacak olan otobüslere karşı çıkmasına da cevap veren Türel, “Bu gün sahile engelli vatandaşlarımıza yaptığımız engelli iskelesini bile rant diye eleştirdiniz. Bu kadar araştırmadan cahilce suçlama yapılır mı? Toplu ulaşım esnafı ile ilgili fiyat artışını BİMER’e şikayet ediyorlar. Bu şikayetleri çıkarttım; o zaman neden BİMER’e şikayet ettiniz. Esnafı savunuyorum derken, CHP’liler olarak neden zammı şikayet ediyorsunuz. BİMER’e gelen şikayetleri incelettik. Şikayet edenler çoğunlukla CHP’li” ifadelerini kullandı.

Belediye yeni toplu ulaşım araçları alacak

Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda kullanılmak üzere 100 otobüs, 50 midibüs ve 50 minibüsü almak için meclisten 63 milyon liralık borçlanma yetkisi istedi. Belediyenin otobüs talebini öğrenen ulaşım esnafı da meclisi izlemeye geldi. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, Meclis Toplantı Salonu’nun locasından Başkan Türel’e bu konu hakkındaki düşüncelerini aktarmak için söz istedi. Yasin Arslan, belediyenin alacağı bu araçların kendilerini zor durumda bırakacağını söyledi. Mevcut düzende yolcu sayısının zaten az olduğunu dile getiren Arslan, evlerine ekmek götürmek de sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Toplu ulaşımda bir devrim gerçekleştirdik. Mükemmel araçlarla toplu ulaşımı sağladık. Esnafımızda buna katıldı. Özellikle kırsal kesimde ve şehir içinde yolcu sayısının az olduğu hatlarda araçların yeterli periyotla gelmesi ciddi şikayetlere maruz kaldık. İdare olarak çözüm eritmek zorundayız. Toplu ulaşımı esnafla birlikte yürümeye karar verdi. Gelir havuzunu oluşturduk. Yolcu kapma yarışı böylece sona erdi. Ancak esnaf gider havuzunu oluşturamadı. Antalya’da yolcu hizmetini daha düzeye getirmemiz lazım. Antalya’da yeni kırsal hatlar oluşturulmalı, gece yolcu taşınmalı. Bu gece hatlarda ve kırsal hatlarda yolcu sayısı düşük. Esnaf bu az yolcu için aracını çalıştırmak istemiyor. Ama biz de gece 3’te bir kişi dahi olsa onu taşımak zorundayız. Esnafa yük getirmemek üzere yeni bir düzenleme yapmak zorundayız. Bu yeni alacağımız otobüslerle esnafın zarar ettiği hatlarda çalışacak. Esnafımızın geliri düşmeyecek. Şirketleştiğinizde bu araçları gelip benden alabilirsiniz. Bu araçları almamalarını tavsiye etmem, çünkü zarar edecek araçlar” dedi.

“Otobüs esnafından tepki”

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel’in konuşmasının ardından gündem maddesi oylandı. Gündem maddesine CHP ve MHP meclis üyeleri red kararı verirken, AK Parti meclis üyelerinin evet oyu verdi. Madde oy çokluğuyla kabul edildi. Maddenin kabul edilmesinin ardından meclis salonu locasında bulunan otobüs esnafı karara tepki gösterdi. Salondan güvenlik görevlileri tarafından çıkartılan otobüs esnafı belediye önünde bir süre duruma tepki gösterdikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Çevik kuvvet ekipleri de yaşanabilecek bir olumsuzluğa karşı belediye binası ve önünde önlem aldı.
Kaynak: iha