AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Antalya’ya 13 milyon turist gelmediği sürece şu anki otel kapasitesiyle sektörün çarkı çevirme şansının olmadığını söyledi.
AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Plan Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada sektörün sıkıntılarına değindi. Aydın, geçtiğimiz yıllarda ülke olarak 30 milyonun üzerinde turistin ağırlandığı dönemde Antalya’nın 13 milyon turisti ağırlayan bir il olduğunu hatırlatarak, tekrar aynı rakamlara ulaşılmazsa sektörün mevcut yatak kapasitesiyle bu çarkı döndüremeyeceğini söyledi.
AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, konuşmasının ilk bölümümde, turizm sektöründeki durumu rakamlarla anlattı ve Rusya ile yaşanan uçak krizine değindi. Aydın konuşmasında şu ifadeleri kaydetti:
"Tabii ki Antalya turizmin başkenti ve bu konuda da Komisyonumuz hassas davranıp 4 Antalya vekiline arka arkaya söz hakkı verdi. Bizim için 24 Kasım 2015 günü çok önemli bir gündü. Bir yandan hükümetimiz kurulmuş, bir yandan da Rus uçağı düşürülmüş. Tabii ki ateş düştüğü yeri yakar ama aslında uçak Antakya’ya değil, Antalya’ya düşmüş gibi oldu. Düşer düşmez tüm sektör zaten ’Eyvah! Bundan sonra Rus turist gelmez, bizim işimiz zor.’ diye konuşmaya başlandı. Hemen biz milletvekili arkadaşlarımızla beraber Sayın Bakanımıza hayırlı olsuna gittik ve arkasından ’Sayın Bakanım, ne olursun!’ deyince dedi ki: ’Arkadaşlar, rahat olun, biz bu işe el koyduk. Bizim gece bile rüyamıza giriyor bu iş. Bu iş çözülecek. Siz biraz sabırlı olun, iki ay sonra falan düzelir.’ ve gerçekten de öyle oldu. Tabii, Türkiye’deki 30 milyon turistin 13 milyonu Antalya’ya geliyordu geçtiğimiz yıllarda. Bu sene yalnızca Rusya’dan 3 milyon turist gelirken 450 bine düştü. Umut ediyoruz ki bu rakam önümüzdeki yıl daha da artacak. Ancak sadece Rusya’dan gelecek turist Antalya’yı kurtarmaz. Mutlaka başka alanlara ve pazarlara ulaşılmalı."
"Önümüzdeki yıllarda işimiz zor olacak"
Antalya’nın turizmin başkenti olduğu gerçeğinin altını çizen AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, son yıllarda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel otellerinin Antalya’da yapıldığını belirterek, Antalya’nın G20 zirvesiyle tüm ziyaretçilerin hayran kaldığı bir misafirperverlik ve ağırlama örneği sergilediğini kaydetti. Aydın, "G20 Zirvesi’nden sonra Çinliler Antalya’daki seviyede bir zirveyi yapayacaklarını konuşmaya başladılar" dedi.
Konuşmasının son kısmında sektörle ilgili durumu örneklerle anlatan AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, "Son on dört yılda siyasi istikrar var, ona bağlı olarak ekonomik istikrar oldu, bankalar kredi vermeye başladı. Zaten turizm için her şey hazır. Güvenlikte sıkıntı yok, havaalanlarımız iyi, ulaşım iyi, denizimiz temiz ve arka arkaya oteller yapmaya başladılar. Manavgat’ta köşe başında bir iş yeri olan kişi baktı ki 7-8 bin yataklı otel sahibi olma durumuna geldi. Tabii ki bu sevindiriciydi ama en ufak bir krizde de şimdi bunu çevirme şansları kalmadı. Her ne kadar bankalar bu sene ucuz verelim diye uğraşıyorlar ama mümkün değil. Şimdi, adamın 10 liralık malı olsa bile 2 liralık şeyi var, kredi almış; buna 1 lira daha vermediğiniz zaman dönmüyor bu çark. Antalya’ya 13 milyon turist gelmediği sürece şu anki otel kapasitesiyle bizim bu çarkı çevirme şansımız yok. Onun için biz ne yapıp edip ne kadar yardımcı olursak olalım, ne kadar yüzdürmeye çalışırsak çalışalım, önümüzdeki yıllarda işimiz zor olacak. Bakanımızın ve bürokrat arkadaşlarımızın, hükümetimizin aldığı önlemlerle iyi olacağını düşünüyoruz çünkü iyi düşünürsek iyi olacağımızı söylemiştim. Mutlaka da bu çerçeve kanun dediğimiz kanunu da çıkaralım ki düzgün, planlı bir iş olsun. Ben bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah, güzel şeyler olacak. İyi düşünelim, iyi olacak inşallah" diye konuştu.
Kaynak: iha