1992 yılında Hocalı’da Ermeniler tarafından katledilen 613 Azeri şehidi, Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Hocalı Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.
Azerbaycan meydanında Keçiören Belediyesi ile Azerbaycan Büyükelçiliğinin işbirliğiyle gerçekleştirilen törene Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın yanı sıra Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bağırov, Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Müdürü ve eski Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Şefik Vural Altay, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Zafer Çoktan, Azerbaycan’dan gelen askeri öğrenciler, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
DAĞLIK KARABAĞ ASIL SAHİPLERİNE VERİLSİN
Hocalı katliamının sadece Azerbaycan’ın değil, Türkiye’nin ve insanlığın da ortak acısı olduğunu ifade eden Necdet Ünüvar, “Hocalı’da işlenen katliam orada işlenen katliamlardan sadece bir tanesidir. Hocalı katliamını itiraf eden iki kişi Ermenistan’da Cumhurbaşkanı oldu. Dünyayı yönettiğini söyleyen güçler Hocalı katliamının hesabını sorsaydı bugün Gürcistan, Irak, Suriye ve Gazze’de işlenen cinayetler olmayacaktı" dedi.
Türkçe’de “Ağlayanın malı güleni iflah etmez” diye güzel bir söz olduğunu hatırlatan Ünüvar, “Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermenistan’ın da ekonomisi çok zayıf ve dünyadan kopuk. Dünyaya sesleniyorum ve diyorum ki ‘Dağlık Karabağ asıl sahiplerine verilsin’. İnşallah bir gün bu anma programlarını Dağlık Karabağ ve Hocalı’da da yapacağız" diye konuştu.
BATILI ÜLKELER GÖRMEZDEN GELDİ
Tarihe utanç olarak geçen bir acının yıldönümü vesilesiyle bir arada olduklarını hatırlatan Başkan Mustafa Ak da, kardeş Azerbaycan’ın acılarına ortak olmak ve bundan 24 yıl önce yaşanan Hocalı katliamını unutturmamak için her yıl anma programı düzenlediklerini belirtti.
"İnsanlığa karşı, İslam dünyasına karşı 20. yüzyılda pek çok soykırım yaşandı ve maalesef yaşanmaya da devam ediyor" diyen Ak, "Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de Ermeniler tarafından katledilen şehitlerimizin acısı içimizi 24 yıldır yakıyor. O zaman batılı ülkeler sessiz kalıp bu soykırımı maalesef görmezden geldi, ama bizim bu vahşeti görmezden gelmemiz söz konusu olamazdı. Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri bildiğiniz gibi hep ‘Bir millet iki devlet’ politikası ekseninde devam etti" dedi.
Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devletin Türkiye olduğunu hatırlatan Başkan Ak, şunları söyledi:
"Her zaman el üstünde tutup, ilişkilerin güçlenmesi yönünde çaba sarf ettiler. Elbette bu çaba karşılıksız değil. Biz de ‘kardeş devlet’ geleneğini hep yaşattık, yaşatmaya devam ediyoruz. Sumgayit Belediyesi ile kardeşlik protokolümüz var. Zaman zaman heyetler düzeyinde ziyaret gerçekleştirerek karşılıklı istişarelerde bulunuyoruz. Uluslararası Ramazan etkinliklerimizde kendilerini misafir ediyor, Azerbaycan kültürünü tanıtıyoruz. Elbette acılarını da unutmuyoruz”
“Azeri kardeşlerimizin yaşadığı acıyı ölümsüzleştirmek için yaptırdığımız anıtımızda düzenlediğimiz törenle Hocalı’yı unutmadığımızı dile getiriyoruz” diyen Başkan Ak sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, acılar karşısında kenetlendiğimizi, yaşanan etnik soykırımın karşısında olduğumuzu her fırsatta göstermeye devam edeceğiz. Türkiye’de Hocalı katliamı anısına yapılan ilk anıtın ev sahibi olarak, iki ülkenin birlik ve beraberlikten gelen gücünü de burada yeniden hatırlatıyoruz. Hocalı katliamı tarihin utanç sayfaları arasında yerini almıştır. Katliamda hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.”
ADALET YERİNİ BULANA KADAR SUSMAYACAĞIZ
Büyükelçi Bağırov da, konuşmasına Hocalı şehitlerine ve Ankara’daki bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Uluslararası düzlemde terörü destekleyen devletlerin varlığına dikkat çeken Azerbaycan Büyükelçisi Bağırov, “Bunlardan bir tanesi de bize komşu edilen Ermenistan’dır. Büyük Ermeni hülyalarına kapılan Ermeni milliyetçileri Hocalı’da bu terörü gerçekleştirdiler" diye konuştu. Ortaya çıkarılan Dağlık Karabağ ve Hocalı sorununun bu zihniyetin eseri olduğunu vurgulayan Bağırov, "Vicdanı olan herkes Hocalı’da neler yaşandığını biliyor. Hocalı’da işlenen soykırımda adalet yerini buluncaya kadar sesimizi duyurmak için çalışacağız. Tarih bilincinin canlı tutulması bir zorunluluktur. Aynı zulmün bir daha yaşanmaması için bu katliamı unutmamak ve unutturmamak amacıyla böylesine etkili ve anlamlı program düzenleyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Tören programı protokol heyetinin şehitler için anıta karanfil bırakmasıyla sona erdi.
Kaynak: iha