Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il merkezine bağlı köylerdeki çiftçilere yönelik “Toprak İşleme ve Toprak Analizleri “konulu eğitim verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personelleri tarafından çiftçilere; toprak işleme, toprak analizi, desteklemeler ve organik tarım gibi birçok konuda eğitim verildi.

Konu ilgili gazetecilere açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Engin, “Bitkilerin yetiştirilmesi, topraktaki bitki besin elementlerinin varlığına ve bitkilerin bunları alıp kullanabilmesine bağlıdır. Bütün bitkiler büyüyüp gelişirken topraktan bazı besin maddelerini alırlar. Bu durum zamanla topraktaki besin maddelerinin azalmasına neden olur. Bu durumda ise toprak verimsizleşir. Ürün kalitesi ve miktarı azalır. Bitkilerin normal gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu elementleri toprağa ilave etmek gerekir. Bu elementlerin neler olduğunu öğrenmek için de toprak analizi yapmak gerekmektedir. Bu nedenle çiftçilerimizin toprak analizi yaptırmaları, topraktan kaliteli ve verimli ürün alınması için gayet önemlidir. Uygun toprak işleme uygulamaları, toprak özelliklerini zayıflatmaktan kaçınan, ekosistemin stabilitesine kadar ürün verimini koruyan uygulamalardır. Bu uygulamalarda toprağın kullanılacak bitki türlerinin kök yayılış özellikleri göz önünde bulundurularak işlenmesi gerekmektedir” dedi.

Organik tarım ve toprak analizinin yapılmasının önemine değinen Engin, “Tarımsal üretimde amaç; mümkün olan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak için en etkili faktör; dengeli ve düzenli gübreleme yapmaktır. Bu ise ancak toprak analizi ile mümkündür. Toprak analizi ile üretim yapılacak toprakta bitkinin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak besin maddelerinin eksiklikleri belirlenir. Analiz sonucuna göre hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceği tespit edilir. Organik tarım; tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir” diye konuştu.
Kaynak: iha