Servis sağlayıcılara ve internet trafiği analistlerine göre Perşembe sabahı, Afrika'nın batı kıyısındaki en az dört deniz altı kablosunun hasar görmesi, bir çok ülkenin internet erişimini yavaşlattı.

Microsoft'un Azure bulut hizmeti yaptığı açıklamada, "Afrika'nın Batı Kıyısı'ndaki WACS, MainOne, SAT3, ACE gibi çok sayıda fiber kablonun etkilendiğini belirledik" dedi.

İTÜ DEFAV Öğrenci Yurdu'nda  plaket takma töreni İTÜ DEFAV Öğrenci Yurdu'nda plaket takma töreni

Microsoft, Doğu Afrika ve Batı Afrika kablo olaylarının birlikte ele alındığında kıtanın her yerindeki ağ trafiğini etkilediğini söyledi. 

Cloudflare'in verilerine göre Perşembe günkü kesintiden en çok etkilenen internet müşterileri, esasen internet bağlantısı kesilen Liberya sakinleriydi. Fildişi Sahili'nde de önemli yavaşlamalar yaşanırken, Gambiya, Gine, Gana, Benin, Nijer ve Güney Afrika'da daha az etki görüldü.

Tüm uluslararası veri trafiğinin yüzde 90'ı denizin altından geçiyor ve ekonomik açıdan hayati önem taşıyan bu altyapının güvence altına alınması Batılı hükümetler için giderek daha önemli bir öncelik haline geliyor. Kablolar yüksek değerlidir, uzaktır, izlenmesi zordur ve özellikle derin sularda büyük ölçüde korumasızdır. 

Editör: Nermin İstikbal