Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şubesi tarafından Demokrasi Parkı’nda kıdem tazminatıyla ilgili basın açıklaması yapıldı.
Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan ve sendika üyeleri, tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, kıdem tazminatlarının kaldırılamayacağı vurgulandı.
Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, “11 milyon sigortalı olduğu ülkemizde ancak 1 milyon kişinin sendikalı olduğu, emek dünyasında sadece 1 milyon işçinin kıdem tazminatının garanti altında olduğu ülkemizde bu insanların kıdem tazminatı hakkını kaldırmak istenmesi düpedüz bir gasp girişimidir. Sayın Çalışma Bakanının sendikalara halka kamuoyuna rağmen bu çalışmada ısrar etmesi kabul edilemez. Bu çalışma ülkemizde sosyal patlamanın fitilini ateşleme anlamı taşımaktadır. Emek dünyasının, sendikaların ve en önemlisi kamuoyunun böyle bir çalışmayı kabul etmesi mümkün değildir. Bu çalışmada, sosyal devlet ve sosyal adaletten söz etmek mümkün değildir. Bu çalışma tamamen sermaye sahiplerinin hükümete yaptıkları baskı ve dayatmanın ürünüdür. Kıdem tazminatında gün sayısını düşürme isteğini başka bir şekilde izah etmenin yolu ve yöntemi yoktur. Biz sendikalar olarak bu konuda sosyal tarafsız ve hiçbir şekilde kazanılmış haklarımızdan geri adım atmayacağız. Petrol-İş olarak bizim taleplerimiz mevcut sistemde iyileştirmeler yapılmasıdır. Bu talepler mevcut gün sayısının korunması, bir yıldan az süreli hizmetler için gün sayısı orantılı kıdem tazminatı ödenmesi işyeri iflası durumunda tazminatın işçiye ödenmesinin garanti altına alınması ve her türlü işten ayrılmalarda ödenmesi şeklindedir. Sosyal devlet, sosyal adalet anlayışı bunu gerektirmektedir” dedi.
Tırpan, “Petrol-İş bu gasp girişimine karşı sendikaları ve emek güçlerini ortak bir platformda buluşturarak birleşik ve etkin bir mücadele için inisiyatif alacaktır. Sayın Çalışma Bakanı her ne kadar mevcut çalışanlar etkilenmeyecek dese de Petrol-İş geleceğimize, çocuklarımızın istikbaline ipotek konulması hiçbir şekilde izin verilmeyecektir. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ulusal istihdam stratejisinin bir parçası olarak taşeron istihdamını kısıtlayıcı yasal engellerin kaldırılması özel istihdam bürolarına geçici iş sözleşmesi yapma hakkı verilmesi ve esnek çalışma biçimi getirilmektedir. Kamu ve özel sektörde hızla yayılan taşeron çalışmanın emek dünyasına hâkim bir istihdam biçimi haline getirilmesine işyerlerimizden başlayarak engel olacağız yasalaştırmak istenen bu çağ dışı kölelik sistemine karşı duracağımızdan kamuoyu endişe etmemelidir” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha