Adıyaman Üniversitesi M. Vehbi Koç Konferans Salonunda “Öğretmenlerin Sorumluluğu ve Görevleri” konulu konferans düzenlendi.
Adıyamanlı emekli öğretmen Şemsettin Bilgin tarafından verilen konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.
Emekli Öğretmen Şemsettin Bilgin, konferans öncesinde Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret ederek Onur Defterini imzaladı.
24 Kasım Öğretmenler Günü’nün nasıl başladığını anlatarak konuşmasına başlayan Bilgin ilk beş ayetini okuyarak ve mealini açıklayarak Alak Suresi’ne dikkat çekti. Ardından çeşitli Hadis-i Şerif’ler aktaran Bilgin, İslam Medeniyetinde öğretmenliğin yerine ve Bedir Savaşı sonrası esir düşenlerin durumuna değindi.
İnsanın en büyük sorumlusunun öğretmenleri olduğunu ifade eden Bilgin, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere 24 kasım 1928 tarihinde devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’inde Peygamberimizin (S. A.V) vahiy yoluyla Cebrail (A.S) aldığı ilk beş ayetten söz ederek meseleyi açıyoruz. Alak Suresi’nin ilk beş ayetini arz edeceğiz. Biliyorsunuz vahiy bu ayetlerle başladı. Bu ayetlerin her birisi ayrı bir ders, ayrı bir konferans konusudur. ‘Yaradan Rab’binin adıyla oku! O İnsanı alaktan yarattı. Oku! Senin Rab’bin en cömert olandır. O kalemle yazmayı öğretendir insana. İnsana bilmediğini öğretendir.’ Öğrenmenin ve öğretmenin ana fikri bu ayetlerin özünde mevcuttur. Allah’ın verdiği ilk mesajda Peygamberimizin (S. A.V) ve bütün insanlığın okumasını bildirmiş oluyor.
Hz. Ömer döneminde yaşamış olan ve Hz. Ebu’d Derda Peygamberimiz (S.A.V) duyduğunu şu şekilde aktarıyor. ‘Resulullah’ın (S. A.V) şöyle dediğini işittim. Kim ilim için yola çıkarsa, Allah ona cennete giren yolu kolaylaştırır. Melekler hoşnutluklarından dolayı ilim talebesine kanatlarını serer. Sudaki balıklara varıncaya kadar yer ve gök ehli alim kişinin bağışlanması için Allah’a yakarır. Alimin (öğrenci, öğretmen, ilim adamı) ibadet edene üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Kuşkusuz alimler Peygamberlerin varisleridir. Peygamberler miras olarak ne altın ne de gümüş bırakmışlardır. Onların yegane mirası ilimdir. Kim o ilmi alırsa büyük bir pay almış olur.’ İslam medeniyetinde ilmin irfanın ne kadar önem taşıdığını binlerce örnekle anlatmak mümkün.
Bedir Savaşı sonrasında müşriklerden 70 kişi biliyorsunuz ki esir oldu. Bu esir olanları bir bedel karşılığında, para karşılığında serbest bırakıyorlardı. Ancak içlerinde para verme imkanı olanların çok az olduğu görülünce Peygamberimiz (S. A.V) şöyle bir çare ortaya koydu, ‘Kim Medineli gençlere, on gence okuma yazmayı öğretirse o zaman o da serbest kalacaktır.’ Bu konuda okumanın ve yazmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.”
Konferansın sonunda bir teşekkür konuşması yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, unutulmayacak bir öğretmenler günü olduğunu ve Adıyaman eğitimine hayatını adayan Şemsettin Bilgin’e ve katılımcılara teşekkür etti.
Ardından Bilgin’e Üniversitenin tabağını ve Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerleri Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.
Kaynak: iha