Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) üretim yapan firmalara, ülkesindeki yatırım olanaklarını anlattı.

Büyükelçi Saparbekuly, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiği Adana temaslarının ikinci gününde, Adana Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Kara, Selahattin Onatça ve Bölge Müdürü Mustafa Keskin ile bir araya geldi. Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Kazakistan Fahri Konsolosu Tarkan Kulak’ın da yer aldığı ziyarette Büyükelçi Saparbekuly, Kazakistan’ın yatırımcılara sağladığı imkanlardan bahsetti. Saparbekuly, büyükelçiliğin önemli bir misyonunun da Kazakistan’a yatırımcı çekmek olduğunu söyledi.

“Türk Bayrağını Kazakistan’da da dalgalandırın”

Türk sanayicileri ve işadamlarını, Kazakistan Cumhurbaşkanı adına ülkesine davet ettiğini belirten Saparbekuly, “Bizler dost ve kardeş iki ülkeyiz. Sizlerden, burada bulunan işletmelerin benzerlerini Kazakistan’da da açarak, Türk bayrağını orada da dalgalandırmanızı istiyoruz” dedi.

Büyükelçi Saparbekuly, Kazakistan’ın Rusya’dan İran’a, Kırgızistan’dan Çin’e geniş bir pazar potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, “Kazakistan, yatırım yapan yabancı yatırımcılara çok önemli teşvikler veriyor. 2006-2017 yılları arasında Kazakistan’da toplam 245 milyar dolarlık direkt yatırım yapıldı. Orta Asya bölgesinde yapılan yatırımların yüzde 80’i Kazakistan’a gerçekleştirildi” diye konuştu.

“AOSB’de dünyanın her tarafından yatırımcılar var”

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Büyükelçi Saparbekuly’e Adana sanayisi ve OSB’nin üretim yapısı hakkında bilgi verdi. AOSB’nin, Türkiye’de bulunan 300 civarında OSB arasında 16 milyon metrekarelik alanıyla 6. sırada yer aldığına dikkati çeken Sütcü, şunları kaydetti:

“Bölgemizde 407 sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. Dünyanın her tarafından uluslararası yatırımcılar var. Üretimden satışlarda Türkiye’nin ilk bin firması içerisinde sadece OSB’den 13 firmamız yer alıyor. Artı Adana’nın yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatının yarısını sadece organize sanayi bölgemizdeki sanayicilerimiz yapıyor.”

“AOSB Türkiye’nin göz bebeği”

AOSB’nin Türkiye’nin göz bebeği üretim ve ticaret merkezlerinden olduğunu ifade eden Bekir Sütcü, “Adana, ticaret ve sanayi bilgisiyle Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden birisi. Adana’da geçmişten gelen bir ticaret ve sanayi kültürü var. Biz de bu kültürün avantajlarından yararlanıyoruz” dedi.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Türkiye ve Kazakistan arasındaki işbirliğinin artırılması konusunda da ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Görüşme sonunda AOSB Başkanı Bekir Sütcü, Büyükelçi Saparbekuly’e üzerinde AOSB logosu bulunan saat, Saparbekuly de Sütcü’ye Kazak kültürünü yansıtan bir kase hediye etti.

Sanayicilere işbirliği imkanları anlatıldı

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, yönetim kurulu üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından, firmaların temsilcileriyle ayrı ayrı bir araya gelerek, işbirliği imkanlarını görüştü. Saparbekuly’nin her bir firmaya yaklaşık 15 dakikada Kazakistan’ın yatırımcılara sağladığı olanakları anlattığı toplantılara; AOSB’de üretim yapan firmalardan Abdioğulları Plastik, Bossa, Oğuz Tekstil, Gürsoy Yem, Sepaş Plastik, Bakırlar İplik, Özkanlar Baskül, Teknopak, Adafer Gübre ve Kastamonu Entegre katıldı.
Kaynak: iha