Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölge Başkanlığı’nın (AOSB) sanayicilere ve çalışanlara eğitim desteği sağlamak amacıyla kurduğu AOSB Akademi’nin 2016 yılı ilk seminerinde iş ve sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler anlatıldı.
AOSB Başkanlığı Seyhan Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Adana Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Bilal Canbolat, AOSB Bölge Müdürü Mustafa Keskin, Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Davut Tutar, Sarıçam Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Dilek Akgün ile sanayiciler ve tesis yöneticileri katıldı.
AOSB Akademi’nin 2016 yılı ilk etkinliğinde AOSB Hukuk Danışmanı Avukat Günay Kılıç, Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdür Yardımcısı Erdem Kaya ve Şef Bülent Şahan tarafından iş ve sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler hakkında detaylı bilgilendirmeler yaptı.
Toplantıda asgari ücret teşviği, teşvik kapsamı ve şartları öncelikli olarak ele alındı. 2016 yılı torba kanunlarla iş ve sosyal güvenlik mevzuatında yapılan güncel değişiklikler hakkında da bilgiler verildi. SGK tarafından yayımlanan 2016/4 Sayılı Genelge ile getirilen uygulamanın içeriği detaylarıyla anlatıldı. Doğum yapan işçilere part-time çalışma esasları, seminerin bir başka konu başlığı oldu. Geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelik ile getirilen düzenlemeleri içeren hususlarla ilgili yapılan bilgilendirmeler katılımcılar tarafından dikkatle dinledi.
ASGARİ ÜCRETE DEVLET DESTEĞİ
AOSB Hukuk Danışmanı Avukat Günay Kılıç, 27 Ocak 2016’da yürürlüğe giren kanun ve SGK’nın 10 Şubat 2016’da yayımladığı 2016- 4 sayılı Asgari Ücret Desteği Genelgesiyle ilgili bilgiler vererek, devletin sağladığı destek kapsamı ve şartları hakkında yapılan düzenlemeleri anlattı. Avukat Günay Kılıç, teşvik kapsamına giren işverenlerin sunulan desteklerden nasıl yararlanacaklarını dile getirdi. Kılıç, 2016 yılı Ocak-Aralık döneminde uygulanacak devlet katkısının günlük 3.33 TL olacağını, bu tutarın işverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilerek, Hazine tarafından karşılanacağını bildirdi. Kılıç, destekten yararlanmak için başvuru şartı bulunmadığının da altını çizdi. Katılımın yoğun olduğu gözlemlenen seminer soru ve cevap bölümü ile tamamlandı.
Kaynak: iha