TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor

Amerikan işçi sendikaları koalisyonu, Çin hükümetinin çelik ve endüstrinin büyümesini destekleyen diğer sektörlere yönelik politikalarını hedef alan resmi bir şikayette bulundu.

ABD Senatörleri tarafından da desteklenen geniş kapsamlı Amerikan işçi sendikaları koalisyonu, Çin'e karşı, gemi inşa endüstrisini ve Çin hükümetinin çelik ve endüstrinin büyümesini destekleyen diğer sektörlere yönelik politikalarını hedef alan resmi bir şikayette bulundu. 

Şikayet, Amerikan gemi inşa endüstrisindeki onlarca yıldır yaşanan düşüşten dolayı Çin'i suçlamanın yanı sıra, Çin'in dünya çapındaki liman gelişiminden lojistik ağına ve lojistik yazılımı LOGINK'e kadar her şeye uzanıyor ve Çin yapımı gemiler için ücret talep ediyor.

Bugün, yüzlerce destekleyici belgeyle birlikte 137 sayfalık şikayet, 1974 tarihli ABD Ticaret Kanunu'nun 302. Maddesi uyarınca sunuldu.  Bu başvuru, ABD'li çelik işçileri sendikasının (UWS), makinistlerin (IAM), gemi yapımcılarının (IBB), elektrik işçilerinin (IBEW) ve AFL-CIO'nun Deniz Ticaret Departmanı'nın önderliğinde yürütülüyor.

Gruplar Çin'i denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerine hakim olmaya yönelik "mantıksız ve ayrımcı eylem, politika ve uygulamalarla" suçluyor. 

Dilekçe, Çin'in gemi inşasını ve denizcilik sektörünü desteklemek için "yüz milyarlarca dolar aktardığını ve çok sayıda destekleyici politika benimsediğini" gösteriyor. Eylemlerin arasında devlet bankalarından verilen krediler, özsermaye enjeksiyonları, piyasa fiyatlarının altında çelik tedariği, vergi ayrıcalıkları ve dış ihracat için Çin'de binlerce geminin inşasını desteklemek amacıyla on milyarlarca dolarlık krediler yer alıyor. Ayrıca Çin'in gemi finansmanı ve kiralamada lider haline geldiğinin altını çiziyorlar.

Dilekçede haksız olarak nitelendirilen uygulamalar arasında Çinli şirketlerin Çin yapımı şirketleri satın alması ve kullanması yönündeki zorunluluklar da yer alıyor. Ayrıca hükümetin yabancı şirketlerle birleşmeleri yönlendirdiğini ve ittifakları onaylamadığını da belirttiler.

Sendikalar, ABD gemi inşa sektörünün İkinci Dünya Savaşı sonrası zirve noktasından küresel sıralamada 19. sıraya kadar gerilediğini belirtiyor. Ayrıca ABD'nin uluslararası hizmette 80'den az ticari gemisi bulunduğunu, Deniz Güvenliği Programının ise artık Çin'de inşa edilen gemileri kullandığını belirtiyorlar.

ABD yasalarına göre resmi şikayet ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Katherine Tai'ye gidiyor. Soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar vermek için 45 günü var. Tai, şikayetin alındığını kabul eden bir bildiri yayınladı ve şunları söyledi: "Bu dilekçeyi ayrıntılı olarak incelemeyi sabırsızlıkla bekliyorum." 

Sendikalar, tek bir ticari geminin yaklaşık 13.000 ton yapısal çeliğe, 60.000 galon boyaya, 130 mil elektrik kablosuna ve üyeleri tarafından üretilen diğer birçok ürüne ihtiyaç duyabileceğini belirtiyor. Dilekçede, Biden yönetiminden, ABD'ye yanaşan Çin yapımı gemilere liman ücreti alınmasının yanı sıra ABD gemi inşa endüstrisine yardım edecek bir fon da dahil olmak üzere eylem çağrısında bulunuluyor. 


 

Editör: Nermin İstikbal