DENiZHABER Türk Denizciliğinin Haber Sitesi
| RSS|Künye|Arşiv&Arama| Sitenize Ekleyin | ÜYE GİRİŞ | Reklamveren Girişi | Sitede 184 kişi var..| 08/02/2012 8:44:02


Alo Kiyi Emniyet
Alo Kiyi Emniyet
DAKSAR
DENİZHABER ANKET
ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN BUAY BUYIL

  25-02-2010 16:35   
 

KONUK YAZAR

      
 
Kaptan Özkan İSTANBULLU & Halil İbrahim KESKİN

LRIT Uygulama Süreci Nasıl Gelişti?
 
 
 

IMSO'da görevli Türk uzmanlar Kaptan Özkan İstanbullu ve Kaptan Halil İbrahim Keskin, LRIT'in gelişim sürecini sizler için yazıya döktüler.

 
 

 

 
 

 GEMİLERİN ‘’UZAK MESAFEDEN TAKİP SİSTEMİ’’ SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?

(LRIT-LONG-RANGE IDENTIFICATION AND TRACKING OF SHIPS)


Kaptan Özkan İSTANBULLU 

(IMSO-International Mobile Satellite Organization - Technical Officer-Londra)
&

Halil İbrahim KESKİN

 (IMSO-International Mobile Satellite Organization - IT Technical Assignee-Londra)


Maritime Safety Committee’nin (MSC) 87nci oturumu öncesinde, 1-5 Mart 2010 tarihleri arasında IMO’da LRIT çalışma grubu (Ad Hoc LRIT Group) toplantısınin 8ncisi yapılacak. Ad Hoc LRIT Group’u, LRIT sisteminin teknik alt yapisi konusunda tartismalara ve gorus alis-verislerine sahne olup, MSC’ye tavsiye niteliginde gorus bildirmektedir. LRIT konusunu başından beri takip edememiş olanlar için LRIT sürecinin nasıl geliştiği ve IMSO’nun fonksiyonu hususunda bilgi vermekte fayda görüyoruz.

Resolution MSC.202(81)’in onaylanması ile birlikte SOLAS Bolum V içerisinde kural 19-1 olarak yerini alan LRIT sistemi, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Üye ülkelerin yaşadıkları bir takım teknik sorunlar nedeniyle MSC 85, 1 Ocak – 30 Haziran 2009 arasındaki süreyi geçiş süresi olarak tanımladı ve tüm üye ülkelerin bu süre içerisinde gerekli hazırlıkları yapmaları çağrısını yaptı.

Ülkeler, kendilerine ait veri merkezleri (Data Centre) kurarken, IMO, Bilgi Dağıtım Planı’nı (Data Distribution Plan - DDP), USA da 31 Aralik 2011’ye kadar geçici olarak sürdüreceği Uluslararası Data Değişimi’nin (International Data Exchange – IDE) kurulması ve işletilmesini üstlendi.

LRIT sistemi, 1 Ocak 2009 tarihinde sistemin kurulması ve testi aşamasında hazır bulunan 6 Data Centre (Canada, Marshall Islands, Brasil, Bahamas, Republic of Korea ve USA), DDP Server ve IDE ile birlikte faaliyete geçti. Bu tarihten itibaren, sistemdeki Data Centre sayısı hızla artarak 2009 sonu itibariyle 42’ye ulaştı. Bu Data Centre’ların büyük çoğunluğu ülkeler tarafından sadece kendilerine hizmet vermesi amacıyla (National DC) kurulurken, bazı ülkeler de bir araya gelerek “Cooperative” Data Centre kurma yoluna gittiler. Bu gune kadar kurulmus olan toplam 52 Data Centre, toplamda 91 ulkeye ve dunya ticaret filosunun yaklaşık 90 %’ına hizmet vermektedir. 2010 yılı icerisinde, sisteme yeni Data Centre’larin girmesi ve toplam sayının 65’i bulması beklenmektedir.

Turkiye National Data Centre’i, Denizcilik Müsteşarlığının önderliğinde, Türksat A.S. tarafından geliştirilerek Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bünyesinde kuruldu. Türkiye bu girişimiyle uluslararası arenada kendi imkânlarını kullanarak Data Centre kurabilen 6 ulkeden biri olma başarısını göstermiştir. Türkiye Data Centre’i birinci aşama testlerini 23 Eylul 2009’da tamamlayarak, LRIT Koordinatorlugu görevini  gerçekleştiren IMSO - Uluslararası Uyduyla Deniz Haberleşmesi Örgütü (IMSO-International Mobile Satellite Organization) tarafından sisteme entegre edilmiştir. Önümüzdeki günlerde tamamlanması beklenen ikinci aşama testler neticesinde, Turkiye Data Centre’ının LRIT sistemi icerisindeki yerini başarıyla alması ümit edilmektedir. IMSO, MSC tarafından LRIT Koordinatörlüğü görevini yapmakla yetkilendirilmiş ve bu kapsamda hem Data Centre’larin sisteme dahil edilmesinde etkin rol oynamakta, hem de Data Centre’larin ve IDE’nin yilda bir defa denetlenmesi faaliyetlerini gerceklestirmektedir. Bu amacla IMSO, Data Centre’larla özel bir anlaşmaya imza atmaktadır. Türkiye Data Centre’i Mart 2009 ayında söz konusu anlaşmayı imzalayarak, bir kere daha, regulasyonun gereklerine uyum konusundaki ısrarcılığını ispat etmistir. http://www.imso.org/ReadNews.asp?FileID=41)

ANNEX I LIST OF LRIT DATA CENTRES INTEGRATED BY IMSO

 

o

 

Name of Data Centre

 

DC
type

 

1 Antigua and Barbuda National
2 Australia, Cook Islands, Papua New Guinea ve New Zealand) Cooperative
3 Azerbaijan National
4 Bahamas * National
5 Bahrain National
6 Barbados National
7 Belize National
8 Bermuda (UK) National
9 Bolivia (Plurinational State of) National
10 Brazil * National
11 Canada * National
12 Cayman Islands (UK) National
13 Chile National
14 China National
15 Croatia National
16 Ecuador National
17 Egypt National
18 EU Cooperative
19 Faroe Islands (Denmark) National
20 India National
21 Indonesia National
22 Isle of Man (UK) National
23 Israel National
24 Jamaica National
25 Japan National
26 JordanNational
27 Kuwait National
28 Liberia National
29 Marshall Islands * National
30 Mauritius National
31 Montenegro National
32 Morocco National
33 Myanmar National
34 Nigeria National
35 Pacific (Tuvalu, Kiribati and Mongolia) Cooperative
36 Pakistan National
37 Panama National
38 Philippines National
39 Qatar National
40 Republic of Korea * National
41 Russian Federation National
42 Saint Kitts and Nevis National
43 Saint Vinc. and the Gren. National
44 Sierra Leone National
45 Singapore National
46 South Africa National
47 Thailand National
48 Turkey National
49 United Arab Emirates National
50 United Republic of Tanzania National
51USA * National
52 Vanuatu National

ANNEX II LIST OF LRIT SERVICES AGREEMENTS SIGNED BETWEEN IMSO AND LRIT DATA CENTRES

No

 

Name of Data Centre

 

No

 

Name of Data Centre

 

1

Algeria

18

Isle of Man (UK)

2

Australia

19

Israel

3

Bahamas

20

Jamaica

4

Bahrain

21

Jordan

5

Belize

22

Liberia

6

Bermuda (UK)

23

Marshall Islands

7

Bolivia

24

Montenegro

8

Canada

25

Nigeria

9

Cayman Islands (UK)

26

Pacific CDC

10

Chile

27

Pakistan

11

Croatia

28

Panama

12

Ecuador

29

Qatar

13

Egypt

30

Republic of Korea

14

EU CDC

31

Sierra Leone

15 Faroe Islands (Denmark)

32

South Africa

16

India

33

Turkey

17

Indonesia


DenizHaber.Com
 
  Bu Yazı 6913 kez okundu.  
 
Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Yazdır Geri Dön
YORUMLAR        
Bu Yazı için yorum girilmemiş.
 Diğer Konuk Yazarlar ve Yazıları:
- 01-02-2012   Yabancı Bayrakta Çalışanlar için SGK/Kpt. Baran Altuncu
- 16-12-2011   Karasularında Petrol Aranması/KAPTAN CİHAN ÇİLSAAT
- 06-10-2011   Independenta Tankeri ve Elena Cavuşevsku'nun Kaderi/ÜNAL BAYLAN
- 18-08-2011   Yeni Teşkilat Yönetmeliği Taslağı/Dr. Kapt. Ali Cömert
Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı
- 23-07-2011   Denizcilikte Proje ve Strateji Mirası/Kapt. Mustafa Azman
- 20-06-2011   Yeni Gemi Acenteleri Yönetmeliği/Av. Savaş İnandıoğlu
- 28-05-2011   Yük Gemilerinin Güvertesinde Dünya Ekonomisi/DR. ZEYNEP TOPALOĞLU/Ekonomist
- 04-05-2011   Türk Kılavuz Kaptan Sancağı/Dr. Kapt. Ali Cömert
- 26-04-2011   Denizci Öğrencilerin Mağduriyetleri /Av.Savaş İnandıoğlu
- 24-01-2011   Günümüzden Koster Manzaraları.../Deniz Erenler

Yunan Feribotu Bodrum'a böyle sığındı

Tersanedeki Yangın Amatör Kamerada

"Aztec Maiden" yüzdürüldü...

Domnica Cemortan, "Kaptan ilk terketmedi"

Demir Yerinde Tehlike Böyle Önlendi

Costa Concordia'dan Helikopter Görüntüleri

Türk Yolcu kaza anını anlattı

TK Bremen Gemisi Sökülmeye Başlandı

Lodos Bodrum ve Marmaris'i Dağıttı

Feribot Aliağa'da Böyle Karaya Çıktı

KONUK YAZAR

Kpt. Baran Altuncu

Yabancı Bayrakta Çalışanlar için SGK

Günümüz koşullarında yabancı bayrakta çalışacaklar için sigorta ile ilgili faydalı bilgiler...

RÖPORTAJ


Farklı görüşlere tahammül göstermek erdemdir


DenizHaber.Com sitemizde “Konuşan Türkiye” nin bir göstergesi olarak, okuyucu yorumlarına yer verilmektedir.


DenizHaber™ © 2002-2009 LOJİTÜRK™ LTD. Bütün hakları saklıdır.

DenizHaber™ ismi, logosu ve "Türk Denizciliğinin Haber Sitesi" sloganı LOJİTÜRK™'ün tescilli markasıdır. İzinsiz kullanımlar yasal takibatı gerektirir.

Tescil Sınıfı: 16. ve 38. sınıflar - T.C. Tescil No:2007/22625

Gurur Madalyası™ Lojitürk'ün tescilli markasıdır.

Sitede yayınlanan yazı haber ve yorumlardan yazarları sorumludur. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Sitemizde yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve sitemizin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

İletişim: editor@denizhaber.com Reklam: reklam@denizhaber.com WebMaster: webmaster@denizhaber.com

DenizHaber™ Logo Dizaynı Güçlü Öner Tarafından yapılmıştır. gucluoner@hotmail.com