Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından organize edilen Mavi Bayrak töreninde, Samsun Büyükşehir Belediyesi çevre eğitim etkinlikleri nedeniyle plaj kategorisinde ödüle layık görüldü. Ödülü Başkan Yılmaz teslim aldı.

İstanbul Ataköy Marina’da yapılan ödül töreninde konuşan TÜRÇEV Başkanı Rıza Tevfik Ekipmen, Mavi Bayraklı tesislerin turizmin kalite belgesi olduğunu söyleyerek, “Mavi Bayrak ödülüne sahip olan plajın, deniz suyunun temizliği, plaj işletmecilerinin çevreye karşı olan duyarlılığı, plajı kullananların güvenliği, plaja ilişkin donanımın eksiksiz olduğu, belgelenmiş ve garanti altına alınmıştır. Daha da önemlisi, bu garanti uluslararası alanda da onaylanmaktadır. Bu nedenle tatil planı yapan yerli ve yabancı turistler öncelikli olarak Mavi Bayraklı ödülü olan plajları tercih etmektedirler. Bunun için Türkiye, Mavi Bayrak ile önemli bir avantaja sahip olmaktadır” dedi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 4 dönemdir belediye başkanlığı yaptığını anımsatarak, “Yani Samsun’a belediye başkanı olduğumdan bu yana 18 yıl geçti. Konu çevre olunca bir şeyler söylemek istiyorum.1999 yılından sonra Alman bir büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geldik. ’Samsun neresi?’ dedi. Samsun’un coğrafi konumunu detaylıca anlattım. Sonra bana birçok soru sordu. ‘Alt yapı tesisleri nelerdir? Ulaşımı ne ile yapıyorsunuz? Modern bir içme suyu arıtma tesisiniz var mı? Arıtma tesisimizin olduğunu söyledim. Peşine bir soru daha sordu. Atıksu arıtma tesisiniz var mı?’ Ben de ‘yok, atıksu arıtılmıyor, doğrudan denize gidiyor’ dedim. Daha sonra adam benle ilgilenmemeye başladı. Diğer yanındakilere yöneldi. Arkadaşlar çevre projeleri dünyanın yükselen değeri olma sürecine bundan 20-25 yıl önce girdi. Türkiye de son 15 yılda çevre projelerine olan duyarlılığını yükseltti. Bütün yerel yönetimler önce çevre projelerinden işe başladı. Ama kolay değil çevre projelerini yapmak. Mesela Mavi Bayrak ödülünü TÜRÇEV atıksu arıtma tesisi olmayan şehirlere vermiyor. 1 milyon nüfuslu bir şehrin atıksu arıtma tesisi aşağı yukarı 40 milyon euro. Böyle bir şehrin 40 milyon euro harcayarak bir atıksu arıtma tesisi kurması gerçekten çok zor. Bunun için mutlaka kredi kullanmak, borçlanmak gerekiyor. TÜRÇEV’in yaptığı bu tür ödül törenleri, yarışmalar gibi teşvik unsurları bizleri motive ediyor” diye konuştu.

Yılmaz’dan estetik vurgusu

Türkiye’nin her konuda iyiye gittiğini kaydeden Başkan Yılmaz şunları söyledi: “Türkiye’nin okyanusu geçip de derede boğulduğu bir konu var. Kişi başına düşen yeşil alan nasıl bir çevre meselesiyse, bana göre şehirlerimizin estetiği de önemli bir çevre meselesidir. Sıvasız boyasız yarım kalmış inşaatlardan şehirlerimizi kurtaralım. Mutlaka belediyelerimiz ruhsat verirken binanın boyanmış olup olmadığına, inşaatın bitip bitmediğine mutlaka baksın. Gerekirse ruhsat vermesin. Bu sorun bizim prestijimizi olumsuz etkiliyor. Bizim ülkemizin, ülkemiz yöneticilerinin kimseden eksiği yok. Batılı yöneticilerin gelip de bu binanın niye sıvası boyası yok gibi cümleler kurmasını hak etmiyoruz. TÜRÇEV’imiz bu konuda da duyarlı olursa mütehassıs olurum. Bir sivil inisiyatif ile gelişen bu kuruluş giderek gelişti ve büyük bir sivil toplum kuruluşu haline geldi. Biz Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak atıksu arıtma tesisi yapıyoruz, sahilimizi temizliyoruz, çevre projeleri yapıyoruz. Ama Mavi Bayrak için hiç başvuru yapmadık. TÜRÇEV geldi buldu bizi. Dedi ki, sizin yaptığınız iş bizim yapmak istediğimiz iş. Size Mavi Bayrak vermek istiyoruz. İki tane plajımız Mavi Bayrak aldı. İnşallah bunları iyi muhafaza ederiz. Çünkü geri de alınabiliyor. O yüzden çevre projelerimizle bu tür bir durumun önüne geçmeyi planlıyoruz. Bu sene 4 plajımız daha Mavi Bayrak aldı.”

Başkan Yılmaz Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne verilen ödülü TÜRÇEV Üyesi eski vali ve eski Anayasa Mahkemesi üyesi Lütfü Fikret Tuncel’in elinden aldı.
Kaynak: iha