DENiZHABER Türk Denizciliğinin Haber Sitesi
| RSS|Künye|Arşiv&Arama| Sitenize Ekleyin | ÜYE GİRİŞ | Reklamveren Girişi | Sitede 220 kişi var..| 08/02/2012 20:19:48


Alo Kiyi Emniyet
Alo Kiyi Emniyet
DAKSAR
DENİZHABER ANKET
ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN BUAY BUYIL


ABD GEMİLERİ KARADENİZ’DE NASIL KALACAK?

ABD,Montrö,Füze Kalkanı,Romanya

ABD’nin İran’a karşı füze kalkanını Romanya karasularına kurma kararı, Rusya’yı kızdırdı. Moskova, “ABD bu kararı verirken, Montrö Sözleşmesi’ni dikkate aldı mı” diyor.

Haberin Eklendiği Tarih-Saat: 08 Şubat 2010 Pazartesi 09:40

ABD,Montrö,Füze Kalkanı,Romanya

ABD’nin İran’a karşı füze kalkanını Romanya karasularına kurma kararı, Rusya’yı kızdırdı. Moskova, “ABD bu kararı verirken, Montrö Sözleşmesi’ni dikkate aldı mı” diye tepki gösterdi. 2008’deki Gürcistan savaşı sırasında da krize neden olan Montrö, bir kez daha Ankara’nın başını ağrıtacak.

ROMANYA’nın ABD’nin bölgede kuracağı füze kalkanı unsurlarının ülkeye yerleştirilmesine onay vermesi, Rusya’nın tepkisini çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD bu kararı alırken Karadeniz’deki savaş gemilerinin durumunu düzenleyen Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni acaba dikkate aldı mı” diye sordu.

Açıklamanın, Almanya’nın Münih kentinde çalışmalarına başlayan 46. Güvenlik Konferansı öncesi yapıldığına dikkat çeken Lavrov şunları söyledi:

“Avrupa ve dünya güvenliğini Münih’te masaya yatıracağımız bir sırada ABD Yönetimi’nin yeni füze kalkanı inisiyatifini öğrendik. Amerikalı ortaklarımızdan geniş ve detaylı bir açıklaması bekliyoruz.”
Moskova, füze sistemi kurulana kadar Karadeniz donanmasına beş savaş gemisi daha ekleyeceğini de açıkladı.

‘Üçüncü ülkeye karşı’

ABD ve Romanya’nın, deniz temelli füze sisteminin Rusya’ya değil, “üçüncü bir ülkenin tehdidine karşı” geliştirildiğini açıklaması da Kremlin’i tatmin etmedi. Moskova, Obama Yönetimi’nin yoğun tepkilerin ardından eylülde Doğu Avrupa’ya füze sistemi kurmaktan vazgeçmesini övmüş, ancak Akdeniz ve Karadeniz’i kapsayan yeni stratejisi konusunda düne kadar sessiz kalmıştı.

21 günden fazla nasıl kalacak

* Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında İsviçre’de imzalandı.
* Boğazların egemenlik hakkının Türkiye Cumhuriyetine ait olduğunu tanıyor. Antlaşma, ticari gemilerinin Karadeniz’e serbestçe giriş çıkış yapmalarına olanak sağlıyor.
* Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkeler 30 bin tonun üzerindeki savaş gemilerini boğazlardan geçiremiyorlar. Karadeniz’e geçen gemilerin toplam tonajı da 45 bin tonu aşamıyor. Üçüncü ülke savaş gemileri Karadeniz’de 21 günden fazla kalamıyor.

ABD gemileri Karadeniz’de nasıl kalacak

DOĞU Bloku’nun yıkılışının ardından ABD’nin askeri üs kurduğu ilk ülke olan Romanya, Amerikan füze kalkanını 2015’e kadar faaliyete geçirecek. Sistemin belkemiğini, balistik füzeleri havada imha edebilen RIM-161 SM-3 füzeleri oluşturuyor. SM-3, Aegis sistemine sahip savaş gemilerinden fırlatılıyor. Bu sisteme sahip 18 savaş gemisi bulunan ve sayılarını yakında üçe katlamayı planlayan ABD’nin Montrö’yü çiğnemeden bu gemileri uzun süre Romanya karasularında nasıl tutacağı ise meçhul.

Hürriyet/Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Bu Haber 2072 kez okundu.
Etiketler: ABD, Montrö, Füze Kalkanı, Romanya,

Haberi Paylaş : Google Yahoo Facebook'ta Paylaş


YORUMLAR     (Toplam 1 yorum var.)

bu kadar kolay olmamalı

Rusya'nın kendi menfatlerini bilemem ve yorum yapamam ama onları %100 destekliyorum.Yıllardır montreux sözleşmesinin cefasını çeken ve bu sözleşmeye uymak zorunda bırakılan devletimiz,kendini bilmez abd'nin umursamaz tavırları karşısına etkisiz olmamalı ve montreux antlaşması kapsamında abd'e engel olmalıdır.abd de heryeri babasının çiftliği ilan etmemelidir.abd nin yaygın olarak kullandığı 'İşine geleni uygula,işine gelmeyeni göz ardı et politikası' mutlak suretle engellenmeli.En azından devletimiz bu konuda çekingen davranmamalı ve abd'ye bu işin olmayaağını izah etmeli yada tepsikisi sert bir usluple belli etmelidir.Artık bunlar haddini aşmamalı diye düşünüyorum ve gün geçtikçe abd'ye uyuz oluyrum

tolga atabey 08-02-2010 16:06:57

Yorum Ekle

TÜRK BOĞAZLARI Kategorisinden Diğer Başlıklar:


PORT EXPANSION SUMMIT

BOĞAZ TRAFİĞİ
İSTANBUL ÇANAKKALE
ISTANBUL Deniz Eleman

ETİKET DENİZİ
Feribot, Liman, Bodrum, Mengiyay, Yangın, Orkan Denizcilik, Sahte İçki, Domnica Cemortan, Francesco Schettino, Costa Concordia, Schettino, ceza, costa concordia, Struma, Mavi Alay, Gençliğe Hitabe, Yıldırım, Dünya Denizcilik Zirvesi, Financial Times, Girne, Yat, Liman, Antarktika, Dünyanın yapı taşı,

Yunan Feribotu Bodrum'a böyle sığındı

Tersanedeki Yangın Amatör Kamerada

"Aztec Maiden" yüzdürüldü...

Domnica Cemortan, "Kaptan ilk terketmedi"

Demir Yerinde Tehlike Böyle Önlendi

Costa Concordia'dan Helikopter Görüntüleri

Türk Yolcu kaza anını anlattı

TK Bremen Gemisi Sökülmeye Başlandı

Lodos Bodrum ve Marmaris'i Dağıttı

Feribot Aliağa'da Böyle Karaya Çıktı


KONUK YAZAR

Kpt. Baran Altuncu

Yabancı Bayrakta Çalışanlar için SGK

Günümüz koşullarında yabancı bayrakta çalışacaklar için sigorta ile ilgili faydalı bilgiler...

RÖPORTAJ


Farklı görüşlere tahammül göstermek erdemdir


DenizHaber.Com sitemizde “Konuşan Türkiye” nin bir göstergesi olarak, okuyucu yorumlarına yer verilmektedir.


DenizHaber™ © 2002-2009 LOJİTÜRK™ LTD. Bütün hakları saklıdır.

DenizHaber™ ismi, logosu ve "Türk Denizciliğinin Haber Sitesi" sloganı LOJİTÜRK™'ün tescilli markasıdır. İzinsiz kullanımlar yasal takibatı gerektirir.

Tescil Sınıfı: 16. ve 38. sınıflar - T.C. Tescil No:2007/22625

Gurur Madalyası™ Lojitürk'ün tescilli markasıdır.

Sitede yayınlanan yazı haber ve yorumlardan yazarları sorumludur. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Sitemizde yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve sitemizin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

İletişim: editor@denizhaber.com Reklam: reklam@denizhaber.com WebMaster: webmaster@denizhaber.com

DenizHaber™ Logo Dizaynı Güçlü Öner Tarafından yapılmıştır. gucluoner@hotmail.com