KEMAL MURAT GÜLER

Sektörün okulu olur mu?

ALİ BOZOĞLU

AHIRKAPI FENERİ VE LİK AİLESİ

ÜNAL BENLİALPER

Muavenet-i Milliye

SÜLEYMAN SAVAŞ

Akşam Geçip Gitti…

DR. JALE NUR ECE

Tersane Kazaları

EROL ALTUNOĞLU

Vefa Lisesi Muallimi Ahmet Rıfkı...

DENiZHABER Türk Denizciliğinin Haber Sitesi

 
|Künye|Arşiv&Arama| Sitenize Ekleyin|Editör&Yazar Girişi|Reklamveren Girişi | sitede 182 kişi var.. 03-09-2010
ANASAYFA YAZARLAR GÜNCEL DENİZTV PİYASALAR ÖZEL HABER KAZALAR IMO-AB MAGAZİN G.İNŞA KÜLTÜR LİMANLAR LOJİSTİK BALIKÇILIK ÜLKESEL

"Fenerbahçe Vapuru " Müzelik Oldu


Fotolar: Ahmet Bolat, İrem Ahmetoğlu,Tuğçe Bozkurt (MİHA)

Uzun yıllar İstanbullular’ı taşıyan Fenerbahçe vapuru Marmara’nın mavi sularında ömrünü geçirdikten sonra şimdi Haliç’te Rahmi Koç Müzesi'nde yaşamaya devam ediyor.

Haberin Eklendiği Tarih-Saat: 12 Ocak 2010 Salı 10:49

"Fenerbahçe" müzelik oldu

Uzun yıllar İstanbullular’ı taşıyan Fenerbahçe vapuru Marmara’nın mavi sularında ömrünü geçirdikten sonra şimdi Haliç’te Rahmi Koç Müzesi'nde yaşamaya devam ediyor. 

İstanbullular’a 55 yıl boyunca Adalar, Yalova, Kadıköy hattında hizmet veren Fenerbahçe Vapuru  bıraktığı anılarla, hikâyelerle bir döneme tanıklık etti.

İstanbul’da yaşamış hemen hemen herkesin bir izi vardır onda. Uzun yıllar keyifle seyahat ettikleri Fenerbahçe Vapuru şimdi müzedeki yerini almasıyla gelecek nesillere de ulaşacak. İstanbul nostaljisi Fenerbahçe Vapuru Marmara’nın mavi sularında ömrünü geçirdikten sonra şimdi Haliç’te Rahmi Koç Müzesi'nde yaşamaya devam edecek.

1952’de İngiltere’nin Denny of  Dumbarton Tersanesi’nde inşa edilen Fenerbahçe Vapuru, 14 Mayıs 1953 günü İstanbul Boğazı'nda hizmet etmeye başladı.

55 yıllık yolculuğunun ardından 22 Aralık 2008’de tarihi veda seferini yaptı.

İstanbul Boğazı'nın simgesi haline gelen vapur jilet olmaktan son anda kurtularak veda seferinin ardından, Hasköy’deki  Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi’nde yerini aldı, şimdilerde binlerce  sanatsever ve deniz tutkununu bir yılı aşkın süredir ağırlıyor.

Bugünlerde Rahmi Koç Müzesi’nde tatlı bir telaş var; tarihi vapur, Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği’nin “Gemi ve Deniz Sevgisi” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği üyelerince oluşturulan sergide özgün gemi modelleri, gemi yapılandırmaları, kartpostal koleksiyonu, Atatürk'ün deniz sevgisi ile ilgili fotoğraflar ziyaretçiler tarafından 14 Şubat 2010 tarihine kadar görülebilecek.

Kaptanı Fenerbahçe’yi anlattı

Fenerbahçe Vapuru’nu bir de ona kaptanlık yapmış olan Aslan Kocabal’dan dinledik. 43 senelik denizcilik hayatının son 12 senesini geçirdiği ve çalıştığı son gemi olması ile ayrı bir yeri var Fenerbahçe Vapuru’nun onun hayatında.

Denizciliğe 8 yaşında büyükbabası ile beraber Trabzon’da balıkçılık yaparak başlayan Kocabal, 13 yaşında İstanbul’a balıkçılık yapmak için gelmişler. Daha sonra balıkçılığı bırakarak "Sevim" adlı küçük balıkçı teknesinde makinistlik yapmaya başlamış.1946 yılında bahriyeli olarak askerliğe başlamış ve askeri görevini serdümen (dümencilerin başı) olarak yapmış. 1949 terhis olduktan sonra Şehir Hatları Kaptanlık Sınavlarına girmiş ve başarılı olmuş. İlk kaptanlığını Şehir Hatları vapurlarından “Nimet” adlı gemide yapmış. Daha sonra birçok gemide çalışmış. Ama en çok aklında kalanlar; İnkılap, Heybeli, Dolmabahçe, Paşabahçe ve Fenerbahçe gemileri.

Aslan Kocabal Şehir Hatları’nın 1970 senesindeki en iyi vapurlarından biri olan İnkılap gemisinin kaptanı iken başarılarından dolayı emekli Kaptan Habib Mahmutoğlu’nun yerine 1980 Ocağı’nda Fenerbahçe gemisinde kaptanlık yapmaya başlamış.

Kocabal Fenerbahçe Vapuru’nun özelliklerini şöyle anlatıyor:

 “Fenerbahçe’yi diğer gemilerden ayıran özelliklerden birincisi Kaptan köşkü ahşap olan tek gemidir. Şirket-i Hayriye gemilerinden olan Paşabahçe, Dolmabahçe, Fenerbahçe ithal olarak Türkiye’ye getirilmiştir. Fenerbahçe ve Dolmabahçe İngiltere’den, Paşabahçe ise İtalya’dan gelmiştir. Bu gemiler manevra kabiliyeti, hız ve dayanıklılık bakamından diğer Şehir Hatları vapurlarına göre daha dayanıklıydılar."

Fenerbahçe Vapuru’nun müzeye konulması hakkında Kocabal şunları söylüyor: “Benim açımdan çok gurur verici bir olay. Çünkü 12 sene Fenerbahçe Vapuru’nda kaptanlık yaptım. Birçok anı ve hatırası var. Müzede bir eser olarak saklanmasını sağlayan herkese teşekkür ederim. Paşabahçe de Fenerbahçe gibi Şehir Hatları’ndan çekilerek yılların yorgunluğunu ve hizmetinin karşılığını sergilenerek hafifletmelidir. Çünkü bu iki gemide tarihi bir eserdir.”

Kocabal gemideki en heyecanlı anısını şöyle dile getiriyor:

“Birçok anım oldu elbet ama en kalıcı olanını anlatayım. Heybeliada’dan binen yolculardan biri hamileymiş. Doğum sancısı tutunca gemide doğurmak zorunda kaldı. Yine şansı varmış ki gemide doktor da varmış. Bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ben adının Derya olmasında ısrar ettim ama Deniz koydular.”

Ne çok insanın anısını taşıyan  Fenerbahçe Vapuru şimdi bizleri Haliç’in kıyısında Rahmi M. Koç Müzesi’nde bekliyor. Zamanında simit için peşinden uçuşan martılar hâlâ yanında gelecek ziyaretçileri bekliyorlar. Her kısmında anılar biriktiren Fenerbahçe eski günleri yâd etmek için en güzel yerlerden biri artık. Hareket halinde olmasa da Haliç’te gün batımında Fenerbahçe Vapuru’nda bir yemek yiyebilirsiniz.

Fenerbahçe vapuru müzede yaşıyor

Fenerbahçe vapuru müzede yaşıyor

Fenerbahçe vapuru müzede yaşıyor

 

Fenerbahçe vapuru müzede yaşıyor

Fenerbahçe vapuru müzede yaşıyor

Fenerbahçe vapuru müzede yaşıyor

 

 

İrem Ahmetoğlu/ cnnturk (MİHA)

Bu Haber 1990 kez okundu.
Etiketler: Fenerbahçe Vapuru, Rahmi Koç Müzesi,
Haberi Paylaş : Google Google, Yahoo Yahoo, Facebook Facebook, Digg Digg, Del.icio.us Del.icio.us, Reddit Reddit
YORUMLAR     (Toplam 2 yorum var.)

yorum ların için sana teşekkur edrım hasan balıkcı kardeş, bende sıze katılarak dıyorum kı boyle haberlerde daha guzel resımler olabılır veya neden olmasın ? koskoca denızcılık camıasının wep haber sıtelerınden bırı bu resımlerı neden bulamasın benım ıhtıyacım yok çunkı ben GEMI MAK. BAKIM ONARIM VE MONTAJ USTASIYIM 10 SENEDIR GORMEDIGIM MAKINA VE GEMI YOK AM ONEMLI OLAN BUNLARI OKUYAN INSANLAR MERAK DUYAR... gerçi bende merak edıyorum bogaz hatlarındakı vapurların motorları bır kısmı bıldıgım kadarı ile PENDIK SUZER MOTOR da şimdi gemılerın jeneratoru kadar bir şey işte :) ..... saygılarla

asi opr 12-01-2010 20:57:22

tesekkürler

Sn. EDITÖR; Sizlere cok tesekkür ederiz, böyle güzel resimli haberleriniz icin,, harika olmus ,, tekrar tebrik ederiz. .. (( BU 3 VAPURUN PASABAHCE;DOLMABAHCE;FENERBAHCE )) detayli resimlerini makine dairesinden basliyarak,, yayinlarsaniz cok memnun oluruz efendim... SAYGILARIMLA.....

hasan balikci 12-01-2010 12:22:22

Yorum Ekle
Kategorisinden Diğer Başlıklar:
31-08-2010 -Titanik'ten yepyeni fotoğraflar
26-08-2010 -Geçmişin süngerci köyü Bozburun
26-08-2010 -Android Kullanıcıları, Okyanusları Tarayabilecek
25-08-2010 -Kuzey Buz denizinde petrol aramasını protesto
24-08-2010 -Şapelde yatan Kaptan-ı Derya
23-08-2010 -Kaya Ropes hem destekleyecek hem yarışacak
23-08-2010 -Marmara'da deniz mavi değil
23-08-2010 -Atlara Denizde Eğitim Veriliyor
22-08-2010 -Boğazdaki Bizans Kalesi'nin Sırları
20-08-2010 -'Mavi Bayrak'ta kontrol polemiği
19-08-2010 -Köpekbalığı biçiminde denizaltı
18-08-2010 -"TEMPEST'' GEMİSİ ALTINOLUK'TAN YOLA ÇIKACAK
17-08-2010 -Türk sahillerine katamaran çıkartması
17-08-2010 -O en iyi kamuflaj ustası
16-08-2010 -Uydu Fotoğrafındaki Mavilik
14-08-2010 -Horn Burnu'nu geçen ilk Türk olacak
13-08-2010 -İspanyol sahillerinde deniz anası paniği
12-08-2010 -Baltimore Akvaryumu milyonlarca turist çekiyor
12-08-2010 -Köpekbalıkları fişlenecek
07-08-2010 -Leylekler de Boğaz'a sevdalı
06-08-2010 -Dünyanın ilk sualtı tarih müzesinin temelleri batırıldı
06-08-2010 -"Türkiye'de deniz ticareti müzesi yok"
05-08-2010 -Göcek nasıl kurtulur?
05-08-2010 -Bir Caretta iğne kurbanı diğeri tedaviyle hayatta
04-08-2010 -Okyanusta nüfus sayımı
29-07-2010 -DM “Denizcilik İhtisas Kütüphanesi” kuruyor
28-07-2010 -Deniz kabuğuyla sanata ilgi büyük
27-07-2010 -Plajlar şimdi daha emin
26-07-2010 -Cennet baltayla tanışacak!
26-07-2010 -Vapurda "İstanbul Hatırası" gösterimi
ISTANBUL

ETİKET DENİZİ
Çanakkale, boğaz, yüzme yarışması, Rotary klüp, İDO, Şirket-i Hayriye, özelleştirme, İstanbul, balık, balıkçı, sezon, DTO Meclisi, Toplantı, Argos, Maersk, konteyner, dava, Turmepa, yat, marina, ücret, Boğazımıza Takılanlar, Ladybird, Melek N, Arkas, CMA CGM, Mikati Group, Mitropoulos, Sekimizu, IMO,

DenizTV: Batan 'Medy' adlı geminin video görüntüleri

DenizTV: Medy adlı geminin batışı

DenizTV: Kızgın Mürettebat Kaptanı Rehin Aldı

Deniz TV: İlk Yakıt Toplama Gemisi

DenizTV: 12 bin 500 canlı hayvan geldi

DenizTV: Bakan Yıldırım DTO Meclisinde

'İTÜ; Türk Denizciliğinin Beyin Takımını Yetiştirir'

DenizTV: Boğaz'da Dehşet Anları...

Deniz TV: Jotun'dan Vefa Örneği

DenizTV: Deniz Fenerleri Sempozyumu



KONUK YAZAR

Dr-Kapt. Özkan Poyraz

Gemilerde İstihdam Koşulları

Yapılan değişiklik ile yabancı gemiadamı istihdamı sadece prosedürsel olarak kolaylaştırılmıştır.

RÖPORTAJ


Farklı görüşlere tahammül göstermek erdemdir


DenizHaber.Com sitemizde “Konuşan Türkiye” nin bir göstergesi olarak, okuyucu yorumlarına yer verilmektedir.


DenizHaber™ © 2002-2009 LOJİTÜRK™ LTD. Bütün hakları saklıdır.

DenizHaber™ ismi, logosu ve "Türk Denizciliğinin Haber Sitesi" sloganı LOJİTÜRK™'ün tescilli markasıdır. İzinsiz kullanımlar yasal takibatı gerektirir.

Tescil Sınıfı: 16. ve 38. sınıflar - T.C. Tescil No:2007/22625

Gurur Madalyası™ Lojitürk'ün tescilli markasıdır.

Sitede yayınlanan yazı haber ve yorumlardan yazarları sorumludur. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Sitemizde yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve sitemizin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

İletişim: editor@denizhaber.com Reklam: reklam@denizhaber.com WebMaster: webmaster@denizhaber.com

DenizHaber™ Logo Dizaynı Güçlü Öner Tarafından yapılmıştır. gucluoner@hotmail.com