Boğaz'daki Kazada Suçlu Kaptan

Eceabat İskelesi yanında karaya oturan, patlayıcı amonyumnitrat taşıyan ''Lady Juliet'' adlı yük gemisiyle ilgili soruşturma sonunda, kaptanın hatalı olduğuna karar verildi.

Haberin Eklendiği Tarih-Saat: 06 Ocak 2010 Çarsamba 16:26

Boğazdaki kazada kaptan suçlu

ÇANAKKALE Boğazı'ndan, 17 Aralık'ta geçiş yaparken Eceabat Limanı yanındaki balıkçı barınağı ana mendireğine çarparak, karaya oturan Saint Vincent bandıralı ‘Lady Juliet’ adlı yük gemisinin karıştığı kazayla ilgili idari soruşturma tamamlandı.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, “Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünden aldığımız ses kayıtlarının yanı sıra gemi kaptanının ifadesi, bize kazanın gemi kaptanının basiretsizliği nedeniyle olduğunu gösterdi” dedi.

Bölge Müdürü Ender Kurt, yaptığı açıklamada, 163 metre uzunluğundaki 12 bin 296 grostonluk Saint Vincent bandıralı geminin taşıdığı yük nedeniyle önemli bir kaza olduğuna söyledi. Kazanın ardından, gerekli tüm önlemleri aldıklarınına dikkati çeken Kurt, “Gemi'nin Rusya’dan Cezayir’e götürdüğü 6 bin 900 ton gübre, 301 ton ise İMO-1 olarak anlandırılan tehlikeli yükü vardı. Bu nedenle kazanın ardından, gemi kaptanınını kendi kendisini kurtarma talebine izin verilmedi” dedi. Bu işin daha profesyoneller tarafından kıyı desteği alınıp yapılmasına karar verildiğini de vurgulayarak, kurtarma işleminin bu nedenle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildiğini kaydetti.

GEMİ ÇİFT DİPLİ

Genel Müdürlük ekiplerinin çevre kirliğine neden olmadan gemiyi karaya oturduğu bölgeden kurtarıp, Karanlık Liman Bölgesi'ne demirlemesini sağladığıın da aktaran Kurt, “Geminin tekrar dip altı kontrolü yapıldığında çatlak ve yırtık olmadığı, sadece sac kesiminde ezikler olduğu belirlendi. Bu durum bizi sevindirdi. Gemi çift dipli bir gemi. Geminin karaya oturduğu saclar yırtılsa bile, geminin içine deniz suyu sızmayacak ya da içindeki yük denize akmayacaktı. Bu özellik gemiyi kurtarmada bize kolaylık sağladı” diye konuştu. Kurt, geminin taşıdığı amonyum nitratın (gübre) suya karıştığında biyolojik aktiviteyi arttırıp, bir çeşit biyolojik kirliliğe neden olabileceğini de ifade etti.

Kaza anında gemideki yükte patlama ya da yanma gibi bir risk bulunmadığını, bu nedenle kendilerine deniz kirliliğiyle ilgili önlemleri düşünmek kaldığını ifade eden Kurt, “Çanakkale Boğazı'nda her 1.5 günde bir gemi arızası oluyor. Bu nedenle, Türk boğazlar bölgesinde Denizcilik Müsteşarlığı'nın prestij projelerinden birisi olan Gemi Trafik Hizmetleri yönetimi büyük önem taşıyor Kazayla ilgili olarak Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü'nden aldığımız ses kayıtlarının yanı sıra gemi kaptanının ifadesi, bize kazanın gemi kaptanının basiretsizliği nedeniyle olduğunu gösterdi” dedi.

22 YILLIK DENEYİMİ VAR

Kurt, gemi kaptanının Çanakkale Boğazı'nı kullanarak 22 yıl karasularımızda sefer yaptığına da değinerek, şu bilgiyi verdi:
“Kaptan, 20 derece iskele yapmaya çalışmış ancak geminin dümeninin kontrolden çıktığını farketmiş. Sonra iskele alabanda yapmış. Bu, geminin yapabileceği maksimum manevra. Bu arada hızını kesmemiş. Kaptan elektronik aksamda bir arıza olduğunu tahmin etmiş, gemi iskeleye dönmeye başladığında da yapacak bir şeyi kalmadığını söylemiş. Yani kaza kaçınılmaz olmuş. Geminin kaptanı daha en başından yanlış manevralar yapmış. Gemi Trafik Hizmetleri'nin talimatına uymamış.”

Kurt, kaptanın, kaza gecesi tecrübesine güvenerek gemisini boğazdan geçirdiği sırada kılavuz kaptan talep etmediğine de dikkati çekti. İncelemenin ardından hatalı olduğu anlaşılan kaptana, ihlal ettiği kurallar gözönünde bulundurularak maksumum ceza uygulandığını da belirtti

 

Hürriyet
Bu Haber 2496 kez okundu.
Etiketler: Eceabat, Lady Juliet, Kaza,
Haberi Paylaş : Google Google, Yahoo Yahoo, Facebook Facebook, Digg Digg, Del.icio.us Del.icio.us, Reddit Reddit
YORUMLAR     Henüz yorum girilmemiş. İlk yorumu siz yapın: Yorum Ekle
KAZALAR Kategorisinden Diğer Başlıklar:
30-07-2010 -MV Andromeda Karaya Oturdu
29-07-2010 -BP'den sızıntıyla ilgili umut verici açıklama
29-07-2010 -Tramola-1 ro-ro rampasına yanaşırken kaza yaptı
29-07-2010 -Ceşme'ye büyük uyarı
27-07-2010 -Küçük Erol denizde can verdi
23-07-2010 -Kekova koyunda tekne yandı: 2 yaralı
20-07-2010 -Çevlik'te karaya oturan "Kris" çıkartılıyor
20-07-2010 -Bot devrildi 1 kişi boğuldu
19-07-2010 -Bodrum’da tekne yandı
19-07-2010 -Seyir halindeki tekneden düşen bir kişi kayboldu
16-07-2010 -Nil'de tekne battı: 6 ölü
13-07-2010 -Kale Nakliyat 3 Bandırma'da Batıyordu
12-07-2010 -Teknede yüzüne müzik sistemi düştü
12-07-2010 -"Bela" için yeni strateji
28-06-2010 -Deniz bisikletinde yıldırım çarptı
21-06-2010 -Bilal Çavuşoğlu Çıkarılamıyor
20-06-2010 -"Bilal Çavuşoğlu" İsimli Gemi Battı!
19-06-2010 -Karaya Oturan Oles Honchar Kurtarıldı
18-06-2010 -'OLES HONCHAR' Boğaz'da Karaya Oturdu
17-06-2010 -Yenikale'de Karaya Oturan Gemi Kurtarıldı
15-06-2010 -Dev Konteyner Gemisi Karaya Oturdu
14-06-2010 -Kılavuz Kaptan Çarmıhtan Düştü
13-06-2010 -Dökme Yük Gemisi Tehlike Yarattı
12-06-2010 -Ölen ve Yaralananların İsimleri Belli Oldu
11-06-2010 -Kemal Ka Gemisinde Kaza; 1 Ölü 2 Yaralı
03-05-2010 -Demiryerinde Son 1 Haftada 2 Deniz Kazası
19-04-2010 -Yük Gemisi Balıkçı Teknesine Çarptı
14-04-2010 -Karaya Oturan Gemi Açığa Çekildi
04-04-2010 -Geminin Çarptığı Balıkçı Teknesi Battı
04-04-2010 -İzmit Körfezi'nde İki Gemi Çarpıştı
ISTANBUL

ETİKET DENİZİ
gemi, gemi inşa, Çin, armatör, Norveç, Gemi, uçak, gemi inşa, İngiliz, , Çanakkale Bölge, Özkan Poyraz, Cengiz Özkan, Mehmet Taşpınar, Jet-ski, Çeşme, deniz kazası, Frigia, ODEK, Ortak Akıl Toplantısı, denizcilik sektörü, denizcilik, , Çanakkale Boğazı, Mavi Tur, Kaza, Piri Reis Üniversitesi, basın toplantısı, DTO, , Boğazlardaki riskler, Boğazlar, gemi, deniz,

DenizTV: Bakan Yıldırım DTO Meclisinde

'İTÜ; Türk Denizciliğinin Beyin Takımını Yetiştirir'

DenizTV: Boğaz'da Dehşet Anları...

Deniz TV: Jotun'dan Vefa Örneği

DenizTV: Deniz Fenerleri Sempozyumu

Deniz TV: Volzhskiy 47 Karaya Oturdu

Bu Kaptan Günde 1200$ Kazanıyor!

DenizTV: İngiliz Sunucunun Savaş Tahriki

DENİZ TV: Gemideki Dehşeti Anlattılar

Deniz TV: İsrail Haklı Çıkmaya Çalışıyor



KONUK YAZAR

Dr-Kapt. Özkan Poyraz

Gemilerde İstihdam Koşulları

Yapılan değişiklik ile yabancı gemiadamı istihdamı sadece prosedürsel olarak kolaylaştırılmıştır.

RÖPORTAJ


Farklı görüşlere tahammül göstermek erdemdir


DenizHaber.Com sitemizde “Konuşan Türkiye” nin bir göstergesi olarak, okuyucu yorumlarına yer verilmektedir.


DenizHaber™ © 2002-2009 LOJİTÜRK™ LTD. Bütün hakları saklıdır.

DenizHaber™ ismi, logosu ve "Türk Denizciliğinin Haber Sitesi" sloganı LOJİTÜRK™'ün tescilli markasıdır. İzinsiz kullanımlar yasal takibatı gerektirir.

Tescil Sınıfı: 16. ve 38. sınıflar - T.C. Tescil No:2007/22625

Gurur Madalyası™ Lojitürk'ün tescilli markasıdır.

Sitede yayınlanan yazı haber ve yorumlardan yazarları sorumludur. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Sitemizde yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve sitemizin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

İletişim: editor@denizhaber.com Reklam: reklam@denizhaber.com WebMaster: webmaster@denizhaber.com

DenizHaber™ Logo Dizaynı Güçlü Öner Tarafından yapılmıştır. gucluoner@hotmail.com