Clarksons'un yıl sonu gemi inşa incelemesine göre, LNG kapasiteli sipariş faaliyeti için bir başka önemli yılın ardından, dünya tersaneleri sipariş defterlerindeki tüm yeni inşa tonajının neredeyse yarısı alternatif yakıtlara hazır. 

Clarksons Küresel Araştırma Başkanı Steve Gordon, "2023 yılı genelinde, alternatif yakıt kapasitesine sahip gemileri içeren yaklaşık 539 yeni inşa siparişi kaydettik; bu, tonaj bazında verilen tüm siparişlerin yüzde 45'ini oluşturuyor. Hayati ve benzeri görülmemiş bir filo yenileme yatırım programının henüz başlangıcındayken, mevcut sipariş tonajının yüzde 49'unun artık alternatif yakıtlı." dedi.

TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor

Filonun bazı segmentlerinde bu oran çok daha yüksek. 2023'te sipariş edilen tüm yük gemilerinin ve araba taşıyıcılarının yüzde 80'inden fazlası çift yakıt kapasitesine sahip ve bu iki sınıfa çift yakıtlı "hazır" gemiler dahil edildiğinde bu oran yüzde 90'ın çok üzerine çıkıyor. Gordon, bunların aksine, dökme yük gemisi ve tanker sipariş kitaplarındaki alımın sınırlı olduğunu söyledi. 

Geçmişte olduğu gibi, LNG "alternatif" yakıt siparişinde liderliği ele geçirdi; 220 gemiye (LNG yakıtlı LNG taşıyıcılarına yönelik siparişler dahil) karşılık geldi. 125 siparişte metanol istendi ve hız belirleyici dört yeni sipariş ise amonyağı da yakabilecek.

Sipariş defterlerindeki ilerleme, beklenen hurdaya çıkarma eğilimleriyle birlikte ele alındığında, 2030 yılına kadar tüm tonajların yaklaşık dörtte birinin alternatif yakıt kapasitesine sahip olabileceği anlamına geliyor. (BIMCO'nun yakın zamanda belirttiği gibi, temiz yakıt bulunabilirliği ve maliyet rekabeti ayrı bir konudur.)

Yerleşik karbon yakalama gibi diğer teknolojik çözümler de ilgi görüyor. Clarksons, şu anda bir tür karbon yakalamayı test eden 31 geminin yanı sıra 22 geminin daha sipariş edildiğini belirtiyor. 

Clarksons'un rakamlarına göre, alternatif yakıt teknolojisinin benimsenmesi, yüksek kükürtlü akaryakıtın ticari vaatlerinin gölgesinde kalıyor. Geçen yıl 420 mevcut gemiye bir yıkayıcı yerleştirildi ve bu onların yasal olarak HFO tüketmelerine ve yakıttan ton başına yaklaşık 200 dolar tasarruf etmelerine olanak sağladı. HFO özellikli gemiler şu anda küresel tonajın yaklaşık yüzde 27'sini oluşturuyor, daha fazlası da yolda: Geçen yıl temizleyicilerin takıldığı 320'den fazla yeni inşa sipariş edildi. 

Editör: Nermin İstikbal