Tanker endüstrisinin sözde "hayalet filonun" yükselişiyle ilgili en büyük korkularından biri, geçen hafta sigortasız 1997 yapımı bir geminin patlayarak üç mürettebatı öldürdüğü ve petrolün yakın kıyılara vurduğu Güneydoğu Asya'da ortaya çıkıyor.

Marshall Adaları'ndaki bir şirkete ait yüksüz, Gabon bandıralı Pablo adlı gemi, bir hafta önce Malezya sularında, muhtemelen kargo güvertesindeki sıcak çalışmaların bir sonucu olarak patladı, gemide bulunan 28 mürettebattan 3 kişi öldü.

Kazadan bir hafta sonra, birden fazla nakliye veri tabanına göre geminin net bir sigortası olmadığından, enkazı taşımak ve sızıntıyı temizlemek için kimin para ödeyeceği konuları belirsizliğini koruyor. 

Geminin üç kez el değiştirdiği ve sadece üç yıl içinde dört kez yeniden bayrak açtığı biliniyor, şu anki mülkiyet ise çok şeffaf değil.

Endonezya'daki Batam adasının doğusunda, Pablo'nun patlamış yakıt depolarından geldiğinden şüphelenilen petrol karaya vurdu.

Patlama yaşanan Aframax Pablo'nun, ABD'den yaptırımlarla karşı karşıya olan İran petrolünü taşıma geçmişine sahip olduğu bildirildi.

Yasadışı petrol hareketi konusunda önde gelen bir kaynak olan TankerTrackers.com'a göre, 2018'den beri Pablo, 29 kez 16 milyon varil İran petrolünün yerini değiştirdi.

TankerTrackers.com, "İran, Venezuela ve daha sonra Rusya gibi ülkelerden petrol taşımak için kullanılan hayalet filo, son 15 ayda önemli ölçüde büyüyerek 600'den fazla tankere ulaştı" diyor.

Büyük klas kuruluşları, yöneticiler ve sigortacılar Moskova, Tahran ve Karakas'taki eski müşterilerini dışladılar; artan gemiden gemiye aktarma operasyonlar nedeniyle daha da kötüleşen, standart altı tonaj dünya çapında birçok destinasyonda sorun olmaya başladı.

NorthStandard P&I kulübünün eş yönetici direktörü Paul Jennings, bu yılın başlarında hayalet filonun hızla artmasının "istenmeyen sonuçlarını" anlattı.

Jennings, "Bir kaza olursa, bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok," dedi.

Bir gemi yönetimi kaynağı Şubat ayında "P&I Kulüpleri kafalarını kaşıyor çünkü bu uyum kurallarını çiğnemekle ilgili değil, ham, çıplak kaza riski ve kirli petrolle ile ilgili" dedi.

Editör: Nermin İstikbal